Nos vam je stalno začepljen iako niste prehlađeni? Evo šta vam se dešava i kako da riješite problem

Preporučujemo

Ako se često budite sa začepljenim nosom, a znate da niste alergični i da niste prehlađeni, možda je riječ o stanju u kojem se želučana kiselina vraća u jednjak.

To je kod mene hronično“, rečenica je koju najčešće izgovaraju oni kojima je nos svakodnevno začepljen.

Začepljen nos je neugodna pojava koja otežava disanje, pa se mnogi pitaju zašto se to događa kada nisu prehlađeni, ni alergični. Malo ljudi zna da hrana može biti uzrok.

Ako ste kasno pojeli obilan obrok, začinjenu hranu ili samo malo kiselog voća, to može utjecati na vaše disanje.

Krivac je često stanje u kojem se želučana kiselina vraća u jednjak. Riječ je o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB), odnosno o kiselini koja u ležećem položaju “putuje” tamo gdje ne bi trebala – prema nosu i sinusima.

Žgaravica je glavni simptom GERB-a. Može uzrokovati postnazalno kapanje, što je kada sluz iz nosa teče niz grlo. Uz začepljen nos javlja se i kronični kašalj te osjećaj stezanja u gornjim disajnim organima.

Žgaravica je glavni simptom GERB-a. Opisuje se kao bolan osjećaj žarenja u središtu prsnog koša, iza prsne kosti. Često počinje u gornjem dijelu trbuha i širi se na vrat ili grlo.

Osim navedenih simptoma, s vremenom se mogu javiti i znakovi kao što su bol pri gutanju, pojačano lučenje pljuvačke, gubitak težine, zadah, suha usta i bol u prsima.

Kako bi se ovaj problem ublažio, stručnjaci savjetuju da ne jedete prije spavanja, izbjegavate začine i masnu hranu, ali najvažnije je da se prvo posavjetujete s doktorom.

(RTV GD/Radio Sarajevo)

Najnovije

spot_img