Možemo li da smršamo ako pijemo puno vode?

Preporučujemo

Ako želite da smršate, vjerovatno ćete pregledati svaki dio vašeg dnevnog režima kako biste vidjeli gdje možete da ga poboljšate.

Odlično mjesto za početak je ishrana. Preispitivanje onoga što jedete i pijete je ključni dio cjelokupnog procesa.

Zapravo, nešto tako jednostavno kao što je voda za piće može pomoći vašim naporima da izgubite težinu.

Ejmi Gudson, registrovana dijetetičarka, govorila je o učinku vode na mršavljenje.

Kada pomislite na vodu za piće, gubitak težine možda nije prva stvar koja vam pada na pamet. Kada posegnete za čašom da sipate osvježavajuću vodu, možda se osjećate dehidrirano ili ste upravo završili osnažujući trening i treba vam rehidratacija.

Održavanje hidratacije i unos vode je ključan bez obzira na doba godine, ali može li voda za piće podržati vaš put mršavljenja?

“Voda za piće može biti korisna za postizanje sitosti, ali sama po sebi nije direktan uzrok gubitka težine”, kaže nam ona.

Povećana sitost

Voda vas zasiti prije i poslije jela. To bi moglo da rezultira unosom manje kalorija tokom obroka. Osim toga, prema istraživanju sa Univerziteta Wageningen u Nizozemskoj, osobe koje su popile milkšejk, a zatim veliku čašu vode, iskusile su smanjen osećaj gladi i povećanu sitost, u poređenju s onima koji su popili malu čašu vode nakon šejka.

Hidratacija bez kalorija

Voda za piće je način na koji bez kalorija možete povećati hidrataciju. Umjesto da uzmete slatki napitak poput zaslađenog ledenog čaja ili energetskog napitka, odabir vode umjesto toga može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija, podržavajući upravljanje težinom.

Poboljšane fizičke performanse

Osiguranje da vaše tijelo ostane hidrirano je ključno za postizanje optimalnih fizičkih performansi.

Ovo može dati doprinos u sagorijevanju kalorija tokom vježbanja. Dehidracija može dovesti do umora te tromosti odnosno sporijeg kretanja tokom treninga.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img