Kako sniziti temperaturu? 7 prirodnih metoda koje djeluju

Preporučujemo

Povišena tjelesna temperatura znak je da se organizam prirodnim mehanizmom bori sa infekcijom ili upalom koja se u tom trenutku odvija u tijelu. Na taj način tijelo šalje signale da je pojačan obrambeni mehanizma te da imunološki sustav dobro funkcionira.

Uzmemo li u obzir da normalna temperatura tijela varira od osobe do osobe kao i o dobu dana, zanimljivo je primijetiti kako nije svaka takva oscilacija znak da tijelo prolazi kroz stanje upale ili infekcije. Govorimo li o blago povišenoj temperaturi kod odraslih osoba – onoj koja varira između 37 – 38, nju često puta nije niti potrebno posebno liječiti. U tom slučaju, ostanak kod kuće uz odmor i unos veće količine tekućine, pomaže u snižavanju temperature i oporavku organizma.

Kako sniziti temperaturu?

No, kada toplomjer pokaže da je tjelesna temperatura prešla 38, a prije nego što se odlučite za uzimanje ljekova sa paracetamolom, postoji nekoliko prirodnih i jednostavnih metoda putem kojih možete djelovati. Donosimo vam 7 savjeta kako sniziti temperaturu na prirodan način!

Pripremite čaj od svježeg đumbira

Kako đumbir ima visoku razinu esencijalnog ulja gingerola koji ima protuupalna svojstva i djeluje kao prirodni antioksidans, čaj koji je pripremljen od korjena đumbira može gotovo instantno djelovati na snižavanje tjelesne temperature. Svježi đumbir ima visoku razinu vitamina C, kalija i magnezija koji će, uz smanjenje visoke temperature, otkloniti i bol u mišićima koja često puta prati ovakve upale.

Savjetujemo da čaj od đumbira koristite sa kašičicom meda. Ta prirodno moćna kombinacija, osim što pozitivno djeluje na snižavanje tjelesne temperature, istovremeno djeluje kao snažan poticaj u radu imuniteta.

Osim što češnjak djeluje tako da snižava temperaturu, njegova antimikrobna svojstva aktivno djeluju na prevenciju nastanka upala u tijelu. Znanstvena istraživanja koja su provedena u posljednja dva desetljeća uspješno su potvrdila teze koje je tradicionalna Kineska medicina, kao i brojne druge kulture u svijetu, zastupala od davnina. Tako je dokazano da jedan češnjaka ima nekoliko važnih antimikrobnih komponenti, a ona najvažnija je alicin. Ovaj prirodni spoj djeluje protiv virusabakterija i gljivica zbog čega se češnjak igra važnu ulogu u prirodnom snižavanju temperature.

Kada želite na prirodan način sniziti temperaturu najbolje je režanj češnjaka usitniti ili zdrobiti te ga pojesti sirovog. Osim toga, usitnjeni češnjak možete ubaciti u mlaku vodu i popiti.

edna od najstarijih metoda kojim se snižava visoka temperatura je tuširanje u mlakoj vodi. Bilo da se radi o djeci ili odraslim osobama, potrebno je paziti da voda prilikom tuširanja ne bude vruća jer će to imati suprotan efekt. Vodite računa i o tome da voda ne bude previše hladna jer to u tijelu može izazvati dodatan šok.

Kako bi provjerili djelotvornost ove metode skidanja temperature, prije i nakon tuširanja mlakom vodom izmjerite temperaturu.

Kupka sa soli i eteričnim uljem čajevca

Kada se radi o visokoj temperaturi, a pogotovo u slučaju viroza koje su praćene bolovima u mišićima, topla kupka sa soli djeluje kao prirodni lijek koji ima gotovo instantno djelovanje. Morska sol podiže razinu elektrolita u tijelu, a boravak u toploj kupki nadoknaditi će izgubljene tekućine. Ako kod kuće imate eterično ulje čajevca, dodajte ga u kupku i na taj način ćete pojačati umirujuće djelovanje kupke sa soli.

Mlake obloge za temperaturu

Povišena temperatura tijela često je puta popraćena i povećanim znojenjem koje je jedan od mehanizama izbacivanja bakterija iz tijela. Zbog toga što je u tom periodu posebno važno paziti na hidrataciju tijela, u skidanju temperature pomažu i mlaki oblozi za tijelo. Mlake obloge možete staviti na glavu, ruke ili noge i držati ih u intervalima od po 10-minuta, odnosno dok se ne ohlade.

Ohladite prostoriju u kojoj boravite i pazite da zrak bude dovoljno vlažan

Dok se tijelo bori protiv infekcije ili upale nije poželjno boraviti u zagrijanim prostorijama. Zbog toga je dobro češće provjetravati prostoriju u kojoj boravite te dodatno paziti na vlažnost zraka. U slučaju kada je visoka temperatura popraćena upalom sinusa, vlažan zrak potaknuti će lakše disanje.

Vlažnost zraka u prostoriji može se povećati korištenjem difuzora u kojeg možete ubaciti i eterična ulja, ili tako da posudicu sa vodom stavite na radijator.

Istraživanja su pokazala kako probiotici utječu pozitivno na smanjenje upale u tijelu, a istovremeno djeluju i na rad probavnog sistema. Probiotici sadrže dobre bakterije koje, osim što snižavaju tjelesnu temperaturu, pozitivno djeluju i na prevenciju nastanka upale. Neki od najpoznatijih prirodnih probiotika su kefir, jogurt, kiseli kupus koji je bogat vitaminom C, kombucha i kiseli krastavci.

Najnovije

spot_img