11 pozitivnih učinaka crnog čaja

Preporučujemo

Jeste li znali da crni čaj ima više ljekovitih učinaka od zelenog čaja? Crni čaj često je zanemaren, ali jedna šolja crnog čaja dnevno može imati puno pozitivnih učinaka za vaše tijelo.

1. Dobar je za zube

Istraživanja su pokazala da crni čaj smanjuje zubni plak, stvaranje bakterija u ustima, te takođe štiti zube od propadanja. Šolja crnog čaja nakon obroka usporava rast bakterija u usnoj šupljini i na taj način smanjuje njihovu sposobnost uništavanja zubne cakline.

2. Dobar je za srce i krvne žile

Oni koji piju najmanje 3 šalice crnog čaja imaju 21% manji rizik od srčanog udara. Crni čaj štiti krvožilni sistem od oštećenja. Takođe snižava nivo holesterola. Međutim, samo ako jelovnik nije bogat nezdravim masnoćama koje bi ga mogle povećati.

3. Antioksidans

Crni čaj je izvrstan antioksidans. Sadrži polifenole, koji su takođe antioksidanti koji štite stanice i DNA od oštećenja.

4. Izvrstan je za detoksikaciju

Kombinacija zelenog i crnog čaja potiče funkciju jetre i ubrzava detoksikaciju tijela.

5. Crni čaj za zdrave kosti

Oni koji uživaju u crnom čaju time jačaju kosti i imaju manje šanse za artritis.

6. Smanjuje rizik od dijabetesa

Istraživanja su pokazala da stariji ljudi koji su dugoročno konzumiraju crni čaj 1-1 puta dnevno imaju čak 70 % manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

7. Smanjuje stres

Crni čaj je izvrsno piće koje će vam pomoći u borbi protiv svakodnevnog stresa i napora. Djeluje učinkovito, smanjuje nivo kortizola, hormona stresa u krvi.

8. Jača imunološki sistem

Crni čaj podiže vaš imunološki sistem. Sadrži tanine koji su uspješni u borbi protiv virusa. Crni čaj je izvrsno preventivno piće. Ali kada ste bolesni, trebali biste ga izbjegavati i koristiti biljne čajeve poput metvice, matičnjaka, kamilice itd.

9. Dobar je za probavu

Uz umjerenu potrošnju, tanini u crnom čaju pozitivno utiču na cijeli probavni trakt, jer smiruju i imaju terapeutski učinak.

10. Povećava energiju

Za razliku od nekih drugih pića, crni čaj nema visok sadržaj kofeina. Manji sadržaj kofeina u čaju poboljšava cirkulaciju krvi bez preopterećenja srca. Takođe potiče metabolizam. Povećava vam energiju, ali postupno i umjereno.

11. Crni čaj kao faktor sreće

Konzumacija čaja takođe može biti ritual koji ujedno potiče na druženje s prijateljima i susjedima. Šalica crnog čaja trebala bi postati rutina koja će vam svakodnevno pružiti dozu sreće i opuštenog razgovora.

Najnovije

spot_img