Udomila psa iz Sarajeva, ludonja joj priredio nevolje, cijeli otok mjesecima traga za njim

Izvor: Telegraf.rs

Preporučujemo

Drogo je pobjegao novoj vlasnici u prvoj šetnji, otad ga tu i tamo snime kamere kako se prešetava okolo

Kada je Emma Campbell iz Škotske odlučila usvojiti mješanca njemačkog ovčara iz BiH, vjerojatno nije baš zamišljala da će idućih sedam mjeseci provesti loveći ga po otoku na kojem živi. Naime, Drogo, kako se pas zove, od listopada prošle godine luta otokom Arranom u Škotskoj, i unatoč svim naporima dežurnih službi, nitko ga ne može uhvatiti, a priča o njemu je sad izašla i u britanskom The Telegraphu s naslovom ‘Drogo, bosanski pas spasioc ne da se uloviti na škotskom otoku već sedam mjeseci’.

Drogo je kod gospođe Campbell stigao prošle godine, nakon što je njegovu priču o životu u Sarajevu vidjela na društvenim mrežama. “Prijatelj je podijelio post o skloništima za pse i priču kako su tamošnji psi na ulicama, u lošim uvjetima, a ljudi im konstantno žele nauditi”, ispričala je za The Telegraph. To je bio prvi put da je odlučila udomiti psa izvan Britanije.

Pas je preletio više od 2735 kilometara i stigao u njezin dom, a ona ga je tek nakon četiri tjedana odvela u šetnju, jer je pas, kaže, bio dosta prestrašen kada je stigao kod nje. Ipak, odlučila je da je vrijeme da se navikne na okoliš i nauči kako doći kući, u slučaju da se izgubi. Njihova prva i zasad posljednja šetnja, kratko je trajala. “Kad sam otvorila gepek, on se uspaničario i pobjegao, i to je bilo to.” rekla je Campbell. “Nismo ga mogli zadržati i pobjegao je u strahu.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=182119802414654&id=131060417520593

Sada ga već sedam mjeseci na sve moguće načine mame da se vrati. Iz čistog očaja, Emma je nazvala čak i sarajevsko sklonište gdje je tražila savjet kako ga uhvatiti, a oni su joj preporučili da po otoku postavi majice sa svojim mirisom kako bi ga privukla. Uz to, Emma je usvojila i Drogovu sestru, Goldi, u nadi da bi obiteljska povezanost mogla vratiti njezinog psa. No, on i dalje luta otokom dugim tek 32 kilometra, a da mu se ništa nije dogodilo, dokazuju i kamere koje inače prate divlji život na otoku, a koje ga ponekad snime. Snimljen je tako u blizini jedne od postavljenih zamki, ali i kad se nalazio tek 20 metara udaljen od svoje vlasnice, svejedno je pobjegao.

Kako bi se ova dugačka priča što prije privela kraju, za ovaj tjedan najavljena je nešto veća akcija u kojoj će Emma, njezin suprug Allan i njihova djeca pomoći timu Lost and Hound, koji inače radi na vraćanju izgubljenih pasa, u postavljanju malo veće zamke kojom bi psa mogli namamiti natrag svojim vlasnicima. Uspjeh je važan i jer je sezona ispaše ovaca, pa nastavak Drogovog lutanja nije poželjan ni za psa, a ni ovce.

Naime, Andy Tippens, jedan od volontera koji ga traže, rekao je da se Drogo sada možda vratio nekim navikama divljeg psa. “Kada se pas prebaci na golo preživljavanje, vrate mu se primarni instinkti, pa u divljini primarno traži hranu, sklonište i vodu.” Hoće li tog lutajućeg psa sada konačno vratiti vlasnicima, možete pratiti i na Facebook stranici prigodnog naziva Finding Drogo.

Najnovije

spot_img