Sretan Vam Dan planete Zemlje!

Preporučujemo

Već 50 godina u svijetu se obilježava Dan planete Zemlje. Ujedinjeni narodi (UN) na konferenciji u Rio de Žaneiru i zvanično su odredili 22. april kao Dan planete Zemlje.  

Ove godine u Bosni i Hercegovini, ali i u svim državama članicama UN-a, ovaj datum je u sjeni napora da se izborimo s pandemijom Covida-19. 

Radi jačanja kapaciteta naše zemlje u borbi protiv ove pošasti, mi u Fondu za zaštitu okoliša odlučili smo sredstva namijenjena za obilježavanje ovog važnog okolišnog datuma pridružiti višemilionskom iznosu koji ćemo uplatiti na račun Vlade FBiH, a nakon donošenja tzv. korona zakona.

Ipak, ne treba zaboraviti da je zdrav okoliš preduvjet za zdravlje građana i ne smijemo ni u doba pandemije zaboraviti na okolišnu politiku ili probleme!

Uz čestitke vladinim, nevladinim organizacijama, okolišnim aktivistima, ali i svim građanima BiH povodom ovog važnog datuma, prenosimo Vam obraćanje generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa (Antonio Guterres), koji je rekao:

– Ovog Međunarodnog dana majke Zemlje, sve oči su uprte u pandemiju Covida-19 – najveći test s kojim se svijet suočio od Drugog svjetskog rata. Moramo raditi zajedno kako bismo spasili živote, olakšali patnju i smanjili potresne ekonomske i socijalne posljedice.

Zaštititi planetu

Utjecaj koronavirusa istovremeno je neposredan i užasan. Ali, postoji još jedna duboka opasnost – planeta razvija ekološku krizu. Biološka raznolikost u velikom je opadanju. Klimatski poremećaji približavaju se tački bez povratka.

Moramo odlučno djelovati kako bismo zaštitili našu planetu i od koronavirusa i od egzistencijalne prijetnje poremećaja klime. Trenutna kriza je nezapamćeni poziv za buđenje. Oporavak moramo pretvoriti u pravu priliku da stvari učinimo kako treba za budućnost.

Šest akcija

Zato predlažem šest akcija vezanih uz klimu za oblikovanje oporavka i rad za ubuduće.

Prvo: Dok trošimo ogromne količine novca za oporavak od koronavirusa, moramo osigurati nova radna mjesta kroz čistu, zelenu tranziciju.

Drugo: Tamo gdje se novac poreznih obveznika koristi za spašavanje preduzeća, mora biti vezan uz postizanje zelenih radnih mjesta i održivi rast.

Treće: Fiskalnim politikama potaknuti prelazak sa sive na zelenu ekonomiju i učiniti društvo i ljude otpornijima.

Četvrto: Javna sredstva treba koristiti za ulaganje u budućnost, a ne za prošlost, i usmjeravati se u održive sektore i projekte koji pomažu okoliš i klimu. Subvencije fosilnih goriva moraju prestati i zagađivači moraju početi plaćati svoje zagađenje.

Peto: Klimatski rizici i prilike moraju biti uključeni u finansijski sistem, kao i svi aspekti javne politike i infrastrukture.

Šesto: Moramo zajedno raditi kao međunarodna zajednica.

Ovih šest principa važan je vodič za bolji oporavak. Staklenički plinovi, baš kao i virusi, ne poštuju nacionalne granice. Na ovaj Dan planete Zemlje, pridružite mi se u zahtijevanju na zdravoj i otpornoj budućnosti kako za ljude tako i za planetu.”

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img