S. Arabija otvara prvu prodavnicu alkohola, ali samo za nemuslimanske diplomate

Preporučujemo

Saudijska Arabija se sprema da otvori svoju prvu prodavnicu alkohola u glavnom gradu Rijadu koja će služiti isključivo nemuslimanskim diplomatama, otkrio je izvor upoznat sa planovima i dokumentom.

Kupci će morati da se registruju putem mobilne aplikacije, dobiju šifru za odobrenje od ministarstva spoljnih poslova i da poštuju mjesečne kvote prilikom kupovine, navodi se u dokumentu, prenosi Rojters.

Ovaj potez predstavlja prekretnicu u naporima kraljevstva, koje predvodi saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, da otvori ultrakonzervativnu muslimansku zemlju za turizam i biznis, jer je pijenje alkohola zabranjeno u islamu.

Nova prodavnica se nalazi u Diplomatskoj četvrti Rijada, kvartu u kojem borave ambasade i diplomate i biće “strogo ograničena” na nemuslimane, navodi se u dokumentu.

Bilo je nejasno da li će drugi nemuslimanski iseljenici imati pristup prodavnici. Milioni iseljenika žive u Saudijskoj Arabiji, ali većina njih su muslimanski radnici iz Azije i Egipta.

Izvor upoznat sa planovima rekao je da se očekuje da će prodavnica biti otvorena u narednim nedjeljama.

Saudijska Arabija ima stroge zakone protiv pijenja alkohola koji mogu biti kažnjivi stotinama udaraca bičem, deportacijom, novčanim kaznama ili zatvorom, a iseljenici se takođe suočavaju sa deportacijom. Kao dio reformi, bičevanje je u velikoj mjeri zamijenjeno zatvorskim kaznama.

Alkohol je bio dostupan samo putem diplomatske pošte ili na crnom tržištu.

Najnovije

spot_img