Najstarija stanovnica Evrope u 117. godini prebolovala koronavirus

Preporučujemo

Najstarija stanovnica Evrope prebolovala je koronavirus i to nekoliko dana prije 117. rođendana. Riječ je o časnoj sestri Francuskinji Lucile Randon.

Ona je 1944. godine prihvatila ime sestra Andre, a 16. januara je testiranjem utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. Međutim, nije imala simptome. Medijima je izjavila da uopće nije shvatila da ima koronavirus.

Bila je izolovana od drugih korisnika u domu penzionera u Toulonu, na jugu Francuske. Smatra se da se u potpunosti oporavila.

Slijepa je i kreće se invalidskim kolicima. U četvrtak, 11. februara, će proslaviti 117. rođendan. Proslava će biti u prisustvu manjeg broja ljudi nego što je to do sada bio slučaj.

David Tavella, glasnogovornik doma Sainte Catherine Laboure, je istakao da je sestra Andre veoma sretna. Kako je kazao, nije ga pitala za zdravlje, već za navike – npr. da li će morati promijeniti raspored obroka i spavanja.

Naglasio je da nije pokazala strah od zaraze i da je bila zabrinuta zbog drugih korisnika u domu.

Sestra Andre je rođena 1904. godine. Najstarija je stanovnica Evrope i druga najstarija stanovnica na svijetu, prema podacima Istraživačke grupe za gerontologiju (GRG).

Upitana da li se boji zaraze, odgovorila je da se ne boji, jer se ne boji smrti. Poručila je da je sretna što je s ljudima, ali da bi voljela biti negdje drugo, s bratom, djedom i bakom, prenosi BBC.

Najnovije

spot_img