Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, preminula u Japanu u 119. godini

Preporučujemo

Japanka potvrđena kao najstarija osoba na svijetu preminula je u 119. godini, saopćili su lokalni zvaničnici u ponedjeljak.

Kane Tanaka rođena je 2. januara 1903, u jugozapadnoj japanskoj regiji Fukuoka, iste godine kada su braća Wright krenuli na svoj prvi let i kada je Marie Curie postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu.

Tanaka je donedavno bila relativno dobrog zdravlja i živjela je u staračkom domu, gdje je uživala u društvenim igrama, rješavanju matematičkih problema, sokovima i čokoladi.

Tanaka je tokom mladosti vodlia razne poslovne aktivnosti, među kojima je prodavnice nudli i kolača s rižom. Vjenčala se za Hideo Tanaku prije jednog stoljeća 1922., s kojim je imala četvero djece i usvojila je peto.

Ona je planirala da koristi invalidska kolica kako bi učestvovala u nošenju olimpijskog plamena u tokijskim Olimpijskim igramama u 2021, ali ju je pandemija spriječila da učini to.

Kada ju je Guinnessova knjiga rekorda priznala kao najstariju živuću osobu 2019., ona je, odgovarajući na pianje koji joj je trenuak najsretniji u životu, odgovorila: “Sada”.

Njenu svakodnevnu rutinu činilo je buđenje u šest sati ujutru, popodnevno proučavanje matematike i vježbanje kaligrafije, prenosi AFP.

Najnovije

spot_img