Jedine devetorke na svijetu se vratile kući

Preporučujemo

Jedine devetorke na svijetu sigurno su se vratile kući u Mali nakon što su prvih 19 mjeseci života provele u Maroku. 

Bebe su oborile Guinnessov svjetski rekord za najveći broj djece rođene u jednom porodu koja su preživjela. Uoči poroda u maju 2021. majka Halima Cissé, koja sada ima 27 godina, avionom je prebačena u Maroko na specijalističku njegu. 

Prije povratka živjeli su uz liječničku pomoć u Casablanci. 

Bebe – pet djevojčica i četiri dječaka – rođene su carskim rezom u 30. sedmici, navele su malijske vlasti prošle godine. Djevojčice – nazvane Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama i Oumou – i dječaci – nazvani Mohammed VI, Oumar, Elhadji i Bah – težili su između 500 g i 1 kg pri rođenju, rekao je prof. Youssef Alaoui, medicinski direktor klinici u kojoj su rođeni novinskoj agenciji AFP. 

Postojali su rizici da su zbog preranog rođenja mogle imati zdravstvene probleme te su prve mjesece života provele u bolnici. 

Zatim su premješteni u stan u kojem su imali danonoćnu njegu klinike Ain Borja. Ranije ove godine, na njihov prvi rođendan, njihov otac Abdelkader Arby rekao je da svako od njih ima jedinstvenu osobnost. 

“Svi su različitog karaktera. Neki su tihi, dok su drugi više bučni i puno plaču. Neki žele da ih se nosi cijelo vrijeme. Svi su jako različiti, što je sasvim normalno.”  

Arby je također rekao da su postali poznati u Maliju i da su ljudi “jako željeli vidjeti bebe svojim očima”. 

(RTV GD/BBC)

Najnovije

spot_img