Istraživanje: Čak 1.500 fotografija djeteta do njegove pete godine završi online

Preporučujemo

Roditelj u prosjeku objavi skoro 1.500 fotografija svog djeteta na internetu prije nego što ono napuni pet godina.

Ovo su podaci istraživanja koje je sprovedeno među 2.000 roditelja koji koriste društvene mreže od strane sajta iz Velike Britanije “Tech Parent Zone”, koji se bavi izazovima digitalnog doba. Posebno zabrinjava kada se uzme u obzir da nešto više od četvrtine roditelja ima podešavanja na javni pristup, što znači da svako može da vidi šta objavljuju, čak i ako nisu prijatelji.

Danas nije neuobičajeno ni da se fotografije djece postavljaju na internet prije nego što se rode i to je trend koji prati sve veći broj budućih roditelja u Srbiji.

Nije rijetkost ni da roditelji prave Instagram i Facebook naloge svoje male djece. Imajuću u vidu ove podatke UNITAS, međunarodna humanitarna organizacija koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima, ukazuje na potrebu za edukacijom roditelja i djece o bezbjednom i odgovornom ponašanju u virtuelnom svijetu.

Iako postoje varijacije u pogledu učestalosti i načina korišćenja interneta, problemi i izazovi su slični svuda u svijetu. Rizici objavljivanja dječijih fotografija su veliki, budući da predatori na Instagramu vrebaju naloge roditelja na kojima se nalaze ovakve fotografije.

Slike djece preuzete sa društvenih mreža njihovih roditelja čine čak 50 odsto materijala koji je pronađen na sajtovima pedofila u Australiji. Iako se kopirane fotografije same po sebi ne bi smatrale materijalom za eksploataciju, na tim sajtovima često su praćene komentarima u kojima je dete eksplicitno predstavljeno kao seksualni objekat.

Fondacija UNITAS koja sprovodi obuke u oblasti bezbjednosti mladih na internetu širom Srbije pruža savjete roditeljima da preduzmu mjere predostrožnosti, kako bi zaštitili svoju djecu od rizika koji postoje na društvenim mrežama.

Prije svega, budući da potpuna zaštita podataka na internetu ne postoji, potrebno je da izbjegavate objavljivanje imena i prezimena vašeg djeteta, kao i adrese. Od velike je važnosti da isključite lokaciju i ne objavljujete slike na kojima se vidi i jasno prepoznaje vaša ulica, kraj u kome živite ili škola koju dijete pohađa.

Ako ipak odlučite da objavite fotografiju svog djeteta, savjet je da se ne vidi jasno profil lica. Obavezno podesite nalog da on bude privatan, kako bi samo vaši prijatelji mogli da pristupe sadržaju koji delite. Pritom najbezbednije je da među prijateljima imate samo osobe koje poznajete u stvarnom životu.

Iza virtuelnih prijatelja mogu da se kriju predatori kojih je u svakoj sekundi na internetu više od 750 000. Oni veoma lako pronalaze moguće žrtve prateći navike, ponašanja, mjesta koja roditelji posjećuju sa djecom, pa je zbog toga potreban poseban oprez kada se fotografišete na mjestima gdje redovno ili s vremena na vrijeme boravite. Ukoliko postavljate slike s odmora, preporuka je da ih objavite nakon povratka, kako potencijalni predatori ne bi imali aktuelne informacije o vašem kretanju.

Iako se danas dosta toga odvija u virtuelnom svijetu, a djeca odrastaju uz nove tehnologije i društvene mreže, velika je odgovornost na roditeljima, a najvažnija preporuka je da vrijeme koje dijete provodi online bude ograničeno. Samo na taj način internet ostaje bezbjedno polje zabave, razonode i novih saznanja.

(RTV GD/B92)

Najnovije

spot_img