Efendija Edib Avdić čuva tradiciju izrade ahmedija za imame

Preporučujemo

Motanje ahmedija je zanat kojim se danas na našim prostorim tek rijetki bave. Edib-ef. Avdić, imam u Bijeloj džamiji u tuzlanskom naselju Slavnovići, pored svojih redovnih imamskih zadataka, u slobodno vrijeme izrađuje ahmedije za imame.

Bijela kapa koju nosi svaki imam, vjerski je simbol kod muslimana na ovim prostorim već stoljećima. Simbolizira čistoću u svemu onome što imami govore i rade. A, i sam vjerovjesnik islama Muhammed a.s. kazao je da je za čovjeka najbolja čista i svjetla odjeća.

Edib-ef, Avdić o tome kako je krenuo sa izradom ahmedija i kakav materijal koristi je rekao:

Širom svijeta postoje različite vrste ahmedija, iako su one suštinski jako slične jedna drugoj sa vrlo malim razlikama u obliku.

Kaže se da imami u BiH nose „bosanskohercegovačke ahmedije“, koje, opet, po stilu nastajanja, motanja, mogu biti sirijske ili ahmedije tipične za neki drugi region u zemlji.

– Moja najveća podrška i pomoć u izradi ahmedija su moja supruga, naravno, tu su i kolege sa područja Medžlisa Islamske zajednice Tuzla kojima sam u hizmetu prilikom izrade ahmedija, dodaje imam Edib za Tuzlainfo.ba

Imam je otvorio i Facebook stranicu pod nazivom “Edeb” gdje možete pogledati njegove radove.

(RTV GD/S.P./Bir)

Najnovije

spot_img