Zvaničnicima iz RS-a sada smeta bosanski jezik i u inozemstvu, na meti ambasador Hajrić

Preporučujemo

Ovog vikenda je prvi put u historiji počela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu u Australiji, za što je zaslužan ambasador naše zemlje Mirza Hajrić.

Ipak, ta činjenica veoma je zasmetala Igoru Crnadku, ministru vanjskih poslova BiH, ali i članu Predsjedništva Mladenu Ivaniću.
Svake subote tokom školske godine učenici porijeklom iz BiH u prostoru srednje škole Liverpool High School imat će predmet bosanski jezik. To je okarakterisano kao značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Velsu, jer je nakon nekoliko godina truda i nastojanja bosanski jezik uvršten s desetinama drugih jezika kao izborni predmet u australskim državnim školama, koji učenici mogu birati.

Prije bosanskog, srpski i hrvatski jezik su također uvršeni na listu jezika koji se mogu izučavati.

Ipak, to nije omelo ministra Igora Crnadka, koji se obrušio na ambasadora Hajrića, okarakterisavši ovaj potez kao privatnu aktivnost koja nije usklađena s institucijama BiH.

“Sve aktivnosti ambasadora i drugog diplomatskog osoblja BiH, koje se odnose na oblast obrazovanja, poput odvijanja nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, mogu se isključivo smatrati privatnim aktivnostima fizičkih osoba koje nemaju nikakvu podršku ni saglasnost nadležnih institucija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U saopćenju se naglašava da Ministarstvo BiH nije nadležno za pitanja obrazovanja, kako unutar BiH, tako i u inozemstvu.

Crnadku se pridružio i Mladen Ivanić koji je kazao da za uvođenje bosanskog jezika u nastavu u Australiji ne postoji saglasnost Predsjedništva BiH.

“Za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH”, kazao je Ivanić i dodao da ukoliko je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić preduzimao neke aktivnosti u vezi s ovim, radio je to isključivo privatno, a ne kao ambasador BiH.

“Ministar Crnadak ne zna da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati u australskoj državi Novi Južni Vels kao jezici na kojima se održava nastava za djecu naših građana porijeklom iz BiH. Bosanski jezik, sve do ove sedmice, nije bio ravnopravan sa druga dva službena jezika naše zemlje i inicijativom o kojoj je obaviještena naša javnost ta je nepravda ispravljena. Bosanski jezik u Novom Južnom Velsu sada ima ravnopravan status sa srpskim i hrvatskim jezikom, baš kako je to previđeno Ustavom. Kao ambasador Bosne i Hercegovine i intelektualac s novinarskom diplomom, kojem jezik mnogo znači, zauzeo bih se na isti način i da se srpski ili hrvatski jezik stave u ravnopravan položaj s bosanskim”, odgovorio je Hajrić.

Iako Ustav BiH nalaže poštivanje svih sloboda i prava po pitanju jezika, očito je da zvaničnici iz RS-a zažmire na ta poglavlja iz Ustava.

“Što se tiče ‘nepostojanja saglasnosti Predsjedništva BiH i drugih institucija BiH za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u školama u Novom Južnom Velsu’ ona ne postoji ni za odvijanje nastave na srpskom i hrvatskom jeziku. O tim pitanjima odluku donose australske vlasti koje takvu promociju kulturnog i obrazovnog naslijeđa snažno podržavaju i finansiraju. To, između ostalog, Australiju čini najuspješnijom multietničkom državom danas u svijetu”, zaključio je Hajrić.

(RTV Glas Drine/klix)

Najnovije

spot_img