Zumra Begić napustila SDA i prešla u Socijaldemokrate BiH

Preporučujemo

Zastupnica SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Zumra Begić, danas je objelodanila da se priključila Socijaldemokratima BiH.

Klub Socijaldemokrata u Skupštini TK od danas je jači za još jednog člana, zastupnicu Zumru Begić, potvrđeno je na današnjoj press konferenciji pomenute stranke.

Begić je kazala da napušta SDA čija je članica bila od 1993. godine.

“Razlog mog napuštanja SDA je nerazumijevanje sa određenim brojem osoba koje se nalaze u rukovodstvu GO SDA Tuzla kao i u KO kao i politika koje oni sprovode, a sa kojima se ja ne slažem. Naime, stavljanje ličnog interesa pojedinca i određene grupe ispred interesa građana, zajednice pa i političke partije u cijelini je nešto sa čime se ja ne slažem i to je razlog našeg političkog razilaženja”, objasnila je Begić.

Begić nije htjela imenovati osobe sa kojima se nije slagala i zbog kojih je napustila stranku. Kazala da je da su u pitanju pojedinci i više grupa te da misli da je to”krucijalni problem trenutno u SDA” i da, “ako prepoznaju to, morat će se uraditi neke radikalne promijene”.

Iz stranke BH Socijaldemokrati ne kriju zadovoljstvo što su dobili novu članicu i zastupnicu u Kantonalnoj skupštini.

“Radujem se što ćemo zajedno u Skupštini TK zastupati opšte interese svih građana TK i što ćemo biti u prilici da zajedno u radu na terenu, direktno komuniciramo sa građanima i sa članstvom Socijaldemokrata. Sve u cilju da napravimo ozbiljan i snažniji iskorak akciono i političko jednistvo SDBiH”, rekao je Husein Tokić, predsjednik stranke i predsjednik Kluba poslanika SD u Skupštini TK.

Tokić tvrdi da od održavanja Kongresa SDBiH pa do danas stranke raste te da joj pristupa veći broj članova.

“Prema onom što se dešava, mislimo da se SDBiH približava svom izbornom rezultatu iz 2020. godine kada smo bili treći politički subjekt. Ljudi koji nam dolaze, ne dolaze iz ličnih interesa. Mi im nemamo šta ponuditi po tom pitanju osim dobar tim, organizaciju i sistem u kojem ćemo demokratski donositi odluke unutrar SDBiH, a ono što donesemo, morat ćemo svi sprovoditi na terenu”, naglasio je Tokić. Cilj je, dodaje, da stranka doprinese razvoju TK u privrednom, socijalnom i svakom drugom smislu.

Begić će zajedno sa Tokićem i Emirom Begićem činiti Klub SDBiH u Skupštini.

Podsjećamo, Begić je na zadnjem izborima imala 8.500 osvojenih glasova i na mjesto kantonalne zastupnice došla je umjesto Irfana Halilagića koji je prihvatio poziciju premijera TK. Begić je trebala biti i kandidat za predsjednika GO SDA, ali je, na dan izbora, kazala da je odustala. Kako je kazala tada, “zbog zajedničkih interesa stranke”.

Hoće li ovaj politički transfer donijeti neke promjene na političkoj sceni, nije isključivo jer Tuzlanski kanton poznat je po tome da godinama nijedna Vlada i Skupština TK nisu odradile mandat do kraja zbog mijenjanja političke parlamentarne većine.

(RTV GD/vijesti.ba)

FOTO: vijesti.ba

Najnovije

spot_img