Zimska oluja Friederike izazvala štete od 500 miliona eura u Njemačkoj

Preporučujemo

Posljednja oluja koja je zahvatila Njemačku izazvala je štete u vrijednosti od 500 miliona eura, objavilo je u petak udruženje njemačkih osiguravajućih društava GDV.

Oluja, nazvana Friederike u Njemačkoj, u četvrtak je zahvatila sjever zemlje izazivajući teške posljedice.

Troškovi koje je uzrokovala jučerašnja oluja znatno su ispod onih od posljednje oluje koja je zahvatila Njemačku, Kyrill u 2007. godini, koja je izazvala štete od dvije milijardi eura, saopćio je GDV.

Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn također je procijenila štete na željezničkoj mreži u milionima eura.

Opravke su neophodne na najmanje 200 linija željezničke mreže, saopćio je u petak Deutsche Bahn, dodajući da nijedan putnik ni radnik na željeznici nisu zadobili povrede u oluji Friederike u Njemačkoj.

– Ekstremne posljedice ove teške oluje su očigledne: u brojnim dijelovima Njemačke zračni, automobilski i željeznički saobraćaj su nemogući – izjavio je Berthold Huber, direktor za putnički saobraćaj Deutsche Bahna.

Željeznički saobraćaj nastavljen je u petak ujutru, dan nakon što je zimska oluja s moćnim vjetrovima pogodila zapadnu Evropu i odnijela je najmanje 12 života u četiri zemlje, od kojih samo u Njemačkoj osam, prenosi dpa.

Najnovije

spot_img