Zenički rudari i Vlada FBiH postigli dogovor, biće im isplaćene zaostale plate

Preporučujemo

Predstavnici Saveza sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade FBiH postigli su dogovor o isplati zaostalih plata za januar i februar rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica.

Nakon što su rudari protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, uslijedio je sastanak dvije delegacije, na kojem je dogovoreno da zaostale plate rudarima budu isplaćene iz Budžeta FBiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sindikata, Vlade FBiH i direktor Elektroprivrede BiH.

Predstavnik Sindikata Sinan Husić rekao je da naredne sedmice očekuju da se dostavi usaglašeno rješenje o isplati plata.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je istakao da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH, te da će se iskoristiti za isplatu plata zeničkim rudarima.

Podsjećamo, zenički rudari su 6. marta prekinuli proizvodnju i stupili u radnički neposluh.

Pogon “Stara jama” prestala je s radom još u maju prošle godine te je, prema Programu reorganizacije poslovanja RMU Zenica, u toku ove godine trebala konačno biti i zatvorena. 

Zenički je rudnik, u sklopu realizacije tog programa, od kraja prošle godine smanjio broj zaposlenih za oko 200, a još više od 100 radnika trebalo je napustiti zenički rudnik u toku ove godine. Cilj je da ostane samo oko 490 radnika, kojih je trenutno oko 610.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img