Zdravstveni radnici u TK za 19. septembar zakazali generalni štrajk

Preporučujemo

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu za 19. septembar najavili su generalni štrajk, ukoliko ne bude ispunjen njihov zahtjev za povećanje plaće, koji su još 11. maja ove godine uputili kantonalnom Ministarstvu zdravstva.

– Po Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu imamo pravo na usklađivanje plaća u situaciji kada imamo veliku inflaciju i divljanje cijena. Povećanje tražimo kroz izmjene Kolektivnog ugovora, tačnije tražimo da se iznos satnice sa 2,51 poveća na tri KM. To bi značilo povećanje plaća u iznosu od 18 do 20 posto, zavisno od radnika – kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

On ističe da ono što sindikat traži iziskuje oko 12 miliona KM na godišnjem nivou te da novca ima.

– Zavod zdravstvenog osiguranja TK ima više od 23 miliona KM neraspoređenih sredstava i blizu 23 miliona KM budžetske rezerve. To je više oko 46 miliona KM, tako da je ono što mi tražimo samo četvrtina tih sredstava – kaže Latifović i dodaje da sindikat nije dobio nikakvo očitovanje od Ministarstva zdravstva TK još od 11. maja, pa su se do danas ispunili svi uvjeti za stupanje u generalni štrajk.

Naime, pojašnjava on, po primanju zahtjeva Ministarstvo je bilo dužno da odgovori u roku od 30 dana, a zatim je istekao i zakonski rok od 30 dana da se završe pregovori, kojih nije ni bilo.

– Nakon isteka tih 60 dana mi smo poslali zahtjev za mirno rješavanje radnog spora jer se ovdje desio presedan zbog izostanka bilo kakvog odgovora. Zahtjev za mirenje također nije izazvao nikakav odgovor. Mi sada možemo podnijeti krivične prijave zbog nečinjenja, ali puno je važnije da mi s istekom rokova sada legitimno možemo ući u zakoniti generalni štrajk – pojašnjava Latifović.

Sindikat još nije dobio nikakvo očitovanje Ministarstva zdravstva TK, a vremena je sve manje jer će radnici u zdravstvu već od 12. septembra početi sa polusatnim štrajkovima upozorenja.

– Nama se sada kroz medije plasira priča da se naši zahtjevi ne mogu ispuniti jer je u toku predizborna kampanja i zastupnici u Skupštini TK ne rade. Hoće li oni primiti plaću za septembar? Ako hoće, zašto ne mogu sjesti i donijeti potrebne odluke? Mi smo zahtjev za povećanje satnice poslali prije četiri mjeseca, nije naša odgovornost što je ignoriran – zaključio je Latifović.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kaže da kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu istječe 31. decembra ove godine.

– Cijenili smo da ćemo ranije krenuti s pregovorima o novom kolektivnom ugovoru i tako izbjeći praksu produženja starog za 90 dana, što je uvijek do sada činjeno. Dakle, htjeli smo da već od 1. januara naredne godine imamo novi kolektivni ugovor. Sada imamo drugačiju situaciju i vidjet ćemo šta će se dešavati – rekla je ministrica Čolić.

Kako nezvanično saznajemo, obavijest o stupanju u štrajk Sindikat zdravstvenih radnika već je uputio Ministarstvu zdravstva TK.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img