Zbog trećeg vala pandemije u FBiH ponovo moguće aplicirati za moratorij na kredite

Preporučujemo

Na osnovu informacija koje upućuju na nastavak otežanih uslova poslovanja, naročito zbog utjecaja “trećeg vala” pandemije Agencija za bankarstvo FBiH omogućila je ponovo prijave poslovnih subjekata za mjere kreditnih moratorija.

Kako je saoćeno iz ove institucije donešena je odluka o izmjenama odluka o privremenim mjerama koje subjekti bankarskog sistema (banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva) primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19.

Odlukama Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) iz augusta 2020. godine utvrđen je rok za podnošenje zahtjeva za nekom od posebnih mjera, zaključno sa 31.12.2020. godine. Uvažavajući trenutne okolnosti, procjenu mogućih mjera i ograničenja koja će dodatno otežati oporavak poslovnih aktivnosti, FBA smatra da je neophodno omogućiti podnošenje zahtjeva za moratorij i druge posebne mjere u skladu sa rokovima koji se utvrđuju odlukama, navodi se u odluci.

“Građani i privredni subjekti imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za moratorij koji može trajati do 30.6.2021. godine i ostale posebne mjere koje mogu trajati do 31.12.2021. godine. Nove odluke FBA nemaju efekte na klijente i ugovorene mjere podrške koje imaju istek nakon navedenih rokova, u skladu sa odlukama iz augusta 2020. godine”, navode iz FBA.

Najnovije

spot_img