Zaštita životinjskih vrsta u BiH: Mrki medvjed, ris, tetrijeb i lisica najugroženiji

Preporučujemo

Više od 5.000 životinjskih vrsta širom svijeta su pred izumiranjem. Mnoge od njih izumru prije nego što budu uvrštene na popis ugroženih.

Procjena međunarodnih organizacija je da će do kraja 21. stoljeća, ukoliko se ništa ne preduzme, nestati dvije trećine svih vrsta životinja i biljaka na zemlji.

Nakon ratnih događanja u BiH, od 1992. do 1995., gotovo u potpunosti izostaju faunistička istraživanja u BiH, ali sporadično postoje publicističke aktivnosti poput pregleda faune Empididae Bosne i Hercegovine, navedeno je u knjizi Crvene liste faune FBiH.

Do kraja 20. stoljeća malo objavljenih podataka o fauni Bosne i Hercegovine, a možemo izdvojiti prvu registraciju vrste Nyctalis leisleri u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazao profesor Muhamed Omerović iz Udruženja Eko Zeleni, veliki je pritisak na biodiverzitet, odnosno na biološku raznolikost, a uzrokovano je uglavnom antropogenim faktorom. Čovjek je uništio brojna staništa životinjskih vrsta.

Budući da sve više šume nestaju, time se potiskuju staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Klimatske promjene, uticaj kiselih kiša je izuzetno doprinio na smanjenje brojnih životinjskih vrsta.

Značajan je broj endemičnih vrsta koje su u opasnosti od nestanka.

– Tražimo jednu novu inventarizaciju Crvene liste u BiH, da vidimo sa kakvim populacijama raspolažemo. Potrebna su nova mjerenja populacija životinjskih vrsta – kazao je Omerović.

Kao jednu od ugroženih vrsta navodi zeca, naročito na planini Majevici te dodaje da se nedovoljno radi na obnovi vrste.

– Poštujemo rad lovačkih društava, ali podržavamo lovni turizam. Suprotstavljamo se uništavanju i ubijanju životinjskih vrsta – dodaje Omerović.

Omerović tvrdi da je potrebna nova humanizacija prema životinjskim vrstama.

Značajno ugrožene vrste na planini Konjuh su mrki medvjed, sivi soko, suri orao, lisica, tetrijeb. Značajno su ugrožene i krznašice.

Iz Eko zelenih kažu da se treba raditi na obnovi vrste te da se u toku zimskog perioda treba raditi na ishrani divljači. Ističu i nedovoljnu humanost ljudi u očuvanju životinjskih vrsta.

U ljetnom periodu veliki broj mladih životinja strada u našim poljima kada se kose livade, navodi Omerović.

Npr. kada dolaze na svijet zečevi, lanadi, oni su u našim poljima i livadama. Trebalo bi da prirodno propješače svojim poljima i livadama prije nego se pokose polja.

– Treba nam više misija o zaštiti životinjskih i biljnih vrsta. Nedovoljno smo edukovani o očuvanju endemičnih i biljnih vrsta, ali i životinjskih – kazao je Omerović.

(RTV Glas Drine/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img