Zabrana pušenja: Ugostitelji mogu birati hoće li biti pušački ili nepušački

Preporučujemo

Uprkos velikom izazovu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Na današnjoj pres-konferenciji u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, otkriveni su detalji pravilnika koji bi mogao izmijeniti pejzaž ugostiteljskih objekata u zemlji.

Prema Nacrtu pravilnika, vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 m² sada je ostavljeno da izaberu hoće li biti pušački ili nepušački. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva, Vedran Marčinko, objasnio je da će pušački objekti morati imati odgovarajuću ventilaciju, dok će veći objekti imati mogućnost fizičkog odvajanja dijela za pušače, gdje nije dozvoljeno posluživanje hrane.

Ovi koraci usklađuju se s praksom drugih zemalja u regiji i Europske unije, s nacrtima Pravilnika o uvjetima posebnih prostorija za pušenje i Pravilnika o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja već spremnim za slanje Uredu za zakonodavstvo Federacije BiH.

Vršilac dužnosti federalnog zdravstvenog inspektora, Adi Gujić, istakao je kako je Federalna uprava za inspekcijske poslove već dostavila relevantne akte kantonalnim upravama i ministarstvima, pozivajući na suradnju u vezi s nadzorom primjene zakona.

Federalna koordinatorica za kontrolu duhana i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dr. Aida Ramić Čatak, naglasila je dugoročne prednosti ovog zakona, očekujući smanjenje obolijevanja i preuranjene smrtnosti od nezaraznih bolesti, posebno kod pušača.

Izvršna direktorica udruženja PROI, Jasmina Čekrić, dodala je da je cilj efikasne implementacije zakona prevencija početka pušenja među djecom i mladima, s nadom da će smanjiti ovisnost i dugoročne zdravstvene posljedice.

Najnovije

spot_img