Vozila sa “RKS” tablicama slobodno se kreću u Srbiji

Preporučujemo

Od 1. januara na teritoriji Srbije omogućeno je slobodno kretanje vozila sa kosovskim registarskim oznakama “RKS” bez prekrivanja državnih oznaka bijelim naljepnicama, javlja Anadolu.

Odluka, koja je donijeta 25. decembra prošle godine, predstavlja olakšicu za građane Kosova koji koriste teritoriju Srbije kao tranzitnu rutu ili čak kao odredište.

U razgovoru za Anadolu, građani su kazali da sada neće morati prikrivati kosovske simbole na tablicama što će im uštedjeti vrijeme i olakšati put.

Elmi Likaj iz opštine Prizren kazao da je i ranije putovao Srbijom i da se suočavao sa raznim preprekama, kao što su probne tablice i kako je nova odluka veliko olakšanje za sve koji putuju.

“Mislim da je to olakšanje za nas koji idemo u Srbiju, ali i za Srbe koji dolaze na Kosovo, jer tu se stvaraju gužve. Mislimo da Kosovo treba da uradi isto. Svi insistiramo da imamo bolje odnose, da nemamo pogrešne politike kao što ih je bilo. Došlo je vrijeme da postavimo granicu i normalizujemo odnose, mi smo država i oni su država”, rekao je Likaj.

Nezir Jahaj, takođe iz okoline Prizrena, smatra velikim olakšanjem što neće morati prekrivati tablice naljepnicama.

“Dobro je da obje strane skinu naljepnice, da slobodno prolaze. I za njih i za nas ovo je bolje”, kaže Jahaj, dodajući da je u nekoliko navrata putovao autobusom kroz Srbiju, ali da sada prvi put putuje automobilom.

Za razliku od vozila sa kosovskim registarskim tablicama koja sada neće morati prikrivati državne simbole pri ulasku u Srbiju, vozila sa srbijanskim registarskim tablicama zasad moraju to činiti pri ulasku na teritoriju Kosova.

Nakon prolaska graničnog punkta i policijske kontrole, vozači sa tablicama Republike Srbije moraju zalijepiti naljepnice na državne oznake tablica svojih vozila, a zatim nastaviti put na Kosovu.

Premijer Kosova Albin Kurti je u decembru prošle godine rekao da je odluka Vlade Srbije o priznanju kosovskih tablica došla nakon više od decenije nerealizacije sporazuma o slobodi kretanja i nakon dvije godine korištenja naljepnica na tablicama.

Rekao je da će Vlada Kosova dozvoliti kretanje vozila iz Srbije bez naljepnica, kada se uvjeri da je Beograd počeo da primjenjuje svoju odluku o priznanju kosovskih tablica.

“Našu ekvivalentnu odluku, kao međudržavni reciprocitet, donijećemo čim naša granična policija dokumentuje i utvrdi da Srbija u potpunosti i bez ometanja primjenjuje svoju odluku”, naglasio je Kurti.

Primena “stiker režima” za registarske tablice, prema dogovoru postignutom u Briselu između Kosova i Srbije, počela je 4. oktobra 2021. godine. Prema tom dogovoru na prelazima i s kosovske i sa srbijanske strane na registarskim tablicama su se bijelim nalepnicama (stikerima) pokrivale oznake država. Time je bio prekinut prethodni režim izdavanja probnih tablica, ali i prekinuta tadašnja blokada puteva od strane lokalnih Srba sa sjevera Kosova.

Prema podacima Vlade Kosova, od 1. novembra do 14. decembra prošle godine 3.405 građana je promijenilo registarske tablice na “RKS”, od čega najviše u opštinama Sjeverna Mitrovica i Leposavić.

Najnovije

spot_img