Vlasenica: 29 godina od zločina nad logorašima Sušice

Preporučujemo

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, danas će prigodnim programom obilježiti 29. godišnjicu zločina nad logorašima logora Sušica i godišnjicu zločina nad Bošnjacima Vlasenice.

Program obilježavanja, u potpunosti usklađen sa svim epidemiološkim mjerama izdatim od nadležnih oragana, počinje u ranim jutarnjim satima kada će krenuti “Marš povratka putem spasa” na relaciji Turalići-Dobra Voda-Ogradice-Sušica. Centralna aktivnost, polaganje cvijeća i prigodna obraćanja, bit će održano u krugu objekta bivšeg logora Sušica u Vlasenici.

Iz Saveza su pozvali sve na obilježavanje tog značajnog datuma da tako daju doprinos očuvanju kulture sjećanja na tim prostorima i borbi žrtava ratne torture za reguliranje odgovarajućeg statusa i prava.

Koncentracioni logor Sušica u razdoblju od maja pa sve do kraja septembra 1992. godine bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Prema podacima MKCK u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša. Međutim, Savez logoraša tvrdi da je taj broj mnogo veći s obzirom na činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče, jedan kilometar udaljen od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han Pijesku.

Na tom mjestu je u tzv. jarugu u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno više od 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko, do sada otkrivenih manjh grobnica, i više masovnih grobnica (Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…).

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku su suđenja za zločine počinjene 1992. godine u Vlasenici i to u predmetu protiv Sime Stupara i Zorana Tešića, u predmetu protiv Radeta Garića, kao i predmetu Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića koji su optuženi za progon bošnjačkih civila protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Novi postupci za zločine počinjene na području Vlasenice se vode protiv već osuđenih Bastaha i Viškovića, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH.

Najnovije

spot_img