Vlada FBiH: Usvojen zakon o demobilisanim borcima

Preporučujemo

Vlada FBiH danas je na sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica.

Tako bi se ovaj prijedlog zakona mogao naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za 10 .juli.

Podsjetimo, borci FBiH, očajni nakon isteka roka za ispunjene zahtjeva vezani za ovaj borački zakon, najavili su proteste i blokade.

U ovaj zakon, kako je ranije rekao resorni ministar Salko Bukvarević ugrađeni su članovi koji govore o javnoj objavi registra te o boračkom dodatku.

Kada je riječ o boračkom dodatku, predložene su odredbe za borce starosne dobi od 57 godina i više s tri godine učešća u Oružanim snagama, koji su u stanju potrebe i koji nemaju drugih prihoda.

Također, pravo na borački dodatak imaju i borci koji imaju 60 i više godina s jednom godinom učešća u Oružanim snagama i žene borci koje imaju 50 godina i jednu godinu učešća u Oružanim snagama, a čiji bračni drugovi nemaju nikakvih prihoda, platu, penziju ili ne iznajmljuju prostore.

Također, u prijedlogu zakona je predsviđeno da svi kantoni i Brčko distrikt svojim odlukama definišu visinu boračkog dodatka za ostale borce koji imaju manje od 57 godina, a nemaju drugih prihoda.

Prijedlog zakona podrazumijeva 15 prava, a najvažnija su pravo na zdravstveno osiguranje, na liječenje boraca i njihovih porodica, pravo na prednost pri zapošljavanju i borački dodatak.

(RTV Glas Drine/klix)

FOTO: vijesti.ba

Najnovije

spot_img