Utvrđen rekordan Prijedlog budžeta TK za 2024.

Preporučujemo

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog budžeta za 2024. godinu koji iznosi 730 miliona KM, a kantonalni premijer Irfan Halilagić navodi da je riječ o rekordnom budžetu, koji je ambiciozan i sadrži sve najvažnije komponente. 

“Budžet ima socijalnu, ali i investiciono-razvojnu komponentu. Zašto nismo dosad imali prijedlog budžeta. Željeli smo imati egzaktne podatke, a još traju razgovori sa sindikatima”, izjavio je Halilagić. 

Za plate je predviđeno 32 miliona KM više nego prošle godine. Za socijalna davanja 75 miliona KM, uz 21 milion KM za boračku populaciju. Porodiljske naknade ostaju na nivou od 40 miliona KM. Jednokratna pomoć penzionerima s najmanjim primanjima iznosi 3.7 miliona KM, a kada je riječ o investicionoj komponenti 136 miliona KM.

Za Upravu policije predviđeno je 30 miliona KM od čega 9 miliona za nove uniforme, 9 miliona za materijalno tehnička sredstva i 9 miliona za povećanje plata. 

“Prijedlog budžeta je veći 46.6 miliona KM u odnosu na 2023. godinu. U oktobru prošle godine dobili smo projekcije Federalnog ministarstva finansija i prema tome smo poreske prihode planirali u iznosu 503 miliona KM. Jedan dio sredstava od FBiH smo sačuvali i taj iznos od 15 miliona ugradili smo u budžet za 2024. godinu i imamo transfer za 2024. godinu od 31 milion KM, te kredit od 20 miliona KM”, rekao je ministar finansija TK Suad Mustajbašić. 

Očekuje se da će sjednica Skupštine TK do kraja mjeseca usvojiti budžet za 2024. godinu.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img