Usvojen Rebalans Budžeta TK, manji za šest miliona KM

Preporučujemo

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojili su Rebalans Budžeta za 2020. godinu u iznosu nešto većem od 425,5 miliona KM.

To je manje za oko šest miliona KM od prvobitno planiranog Budžeta. Izmjene i dopune Budžeta s jedne strane predviđaju smanjenje troškova na brojnim pozicijama u Budžetu, a s druge strane stvaraju osnov i predviđaju sredstva za podršku i ublažavanje posljedica pandemije. Prema takozvanom korona zakonu na nivou kantona, planirana su sredstva od 15 miliona KM, a preraspoređena su iz različitih stavki ranijeg Budžeta. Ministar finansija TK potvrdio je danas da su smanjeni ukupni porezni prihodi od početka pandemije do danas za oko 17 miliona KM.

”Kada je u pitanju ovaj dio 15 miliona KM za provedbu kantonalnog korona zakona, riječ je o prije svega kantonalnom propisu koji smo imali prije par sjednica Skupštine usvojen, gdje je data mogućnost da određena namjenska sredstva prije svega sredstva koja dolaze kroz primjenu tri zakona, Zakon o šumama, Zakon o koncesijama i Zakon o prenamjeni poljoprivrednog zemljišta, alociramo na novo potrošačko mjesto. Nakon usvajanja federalnog korona zakona imamo identičnu situaciju, samo su drugi propisi u pitanju. Mi smo uspjeli da sa pozicija ministarstava, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša, da dođemo do tih sredstava od 15 miliona KM. Sredstva su namijenjena za provedbu ovog zakona i nadamo se da se nakon današnje sjednice i usvajanja Rebalansa može se pristupiti jednom brzom objavljivanju javnog poziva i apliciranju od strane korisnika”, naveo je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

(RTV GLAS DRINE/RTVSLON)

Najnovije

spot_img