Uskoro mobilna aplikacija za prijavu nelegalne sječe šuma u TK

Preporučujemo

Vlada Tuzlanskog kantona potpisala je danas Memorandum o saradnji s Inicijativom za šumarstvo i okoliš – FEA u okviru Projekta „Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana – Faza II“.

Ova inicijativa ima za cilj omogućiti građanima Tuzlanskog kantona i drugih kantona da putem mobilne aplikacije “Čuvajmo šume” prijavljuju nelegalne aktivnosti u državnim šumama.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Fedahija Ahmetović, istakao je važnost zaštite šuma kao ključnih prirodnih resursa u Bosni i Hercegovini. Ova mobilna aplikacija, koja je već dostupna građanima Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona u prvoj fazi, proširuje se na Tuzlanski kanton u drugoj fazi projekta.

Ministar je naglasio spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da podrži građane u aktivnom doprinosu zaštiti šuma.

Projekat se implementira u okviru USAID-ovog programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, a druga faza obuhvata Tuzlanski, Srednjobosanski, Unsko-sanski i Hercegovačko-neretvanski kanton. Građani će moći anonimno prijavljivati ilegalne aktivnosti poput ilegalne gradnje i nezakonitog odlaganja otpada na državnom šumskom zemljištu.

Lejla Hukić iz Inicijative za šumarstvo i okoliš – FEA istakla je da je prva faza projekta već rezultirala značajnim brojem anonimnih prijava, pokazujući uspješnost inicijative. Ministar Ahmetović je također podsjetio na značajan ekološki projekt pošumljavanja koji je pokrenula Vlada TK, koji ima za cilj povećanje šumskog fonda kroz sadnju više od 223.000 četinarskih i lišćarskih sadnica na više od 95 hektara.

Aplikacija “Čuvajmo šume” će uskoro biti dostupna za preuzimanje putem Apple i Play Store-a, a ministar Ahmetović očekuje da će i ostali kantoni uskoro potpisati memorandum o saradnji. Projekat ima podršku i finansijsko sufinansiranje Vlade Tuzlanskog kantona, pokazujući predanost zaštiti šuma i održivom upravljanju šumskim resursima.

Najnovije

spot_img