USAID pokreće program za pomoć medijima na Balkanu

Preporučujemo

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predstavit će danas u Sarajevu zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, čiji će fokus biti na razvoju on-line medija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu. Ukupna vrijednost ovog programa je sedam miliona dolara.

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack) održat će govor o vitalnom značaju slobode štampe i aktuelne podrške Vlade Sjedinjenih Država za razvoj medija u Bosni i Hercegovini i regionu.

Program će omogućiti da medijski praktičari postanu konkurentniji na lokalnom i regionalnom tržištu, te ojačaju održivost nezavisnog medijskog sektora širom regiona. Medijskim kućama i partnerima, kako je saopćeno iz USAID-a, bit će osigurani značajniji i stabilniji resursi kako bi postali održivi, angažovali širu publiku, proširili svoj domet u regionu i podstakli jača partnerstva s ciljem unapređenja rješenja o pitanju zajedničkih izazova, posebno u digitalnom prostoru.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici svih relevantnih medija iz pet zemalja koje Program pokriva, kao i uposlenici USAID-ovog projekta iz regiona.

USAID će u pomenutim državama implementirati ovaj trogodišnji program, vrijedan sedam miliona dolara, kroz američke organizacije FHI 360 i Internews.

Najnovije

spot_img