Usaglašavanje tri boračka zakona i slanje na Vladu FBiH “na čekanju” do usvajanja budžeta FBiH

Preporučujemo

Usvajanjem budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za ovu godinu otvorio bi se put za konačno usaglašavanje Zakona o demobilisanim borcima, zakona koji se tiče osnovnih prava boraca i Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja, rekao je za Faktor Aljo Bošnjaković, predsjednik Koordinacije Armije RBiH.

Podsjećamo, usaglašavanje zakona traje više od godinu, a u razgovore su uključeni predstavnici Federalnog ministarstva za boračka pitanja, kantonalni ministri za boračka pitanja, predstavnici boraca Armije RBiH i HVO komponente.

Izmjenama Zakona o demobilisanim borcima u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu bi se uveli nezaposleni borci-povratnici u manji bh. entitet RS, borci bez primanja koji žive na području Brčko distrikta i nezaposleni supružnici umrlih boraca/borkinja.

– Čekamo usvajanje budžeta FBiH za ovu godinu. Kao što je poznato, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je zakazana 24. i 25. jauara. Onda ostaje potvrđivanje na Domu naroda FBiH. To usvajanje nam je bitno jer u Prijedlogu budžeta za ovu godinu stoje sredstva koja su bila na raspolaganju Federalnom ministarstvu za boračka pitanja 2019. godine, dakle prije ove pandemije, kada nisu bila umanjena za 20 miliona KM. Ako se usvoje te stavke, onda za implementaciju zakona koji se usaglašavaju ne trebaju dodatna sredstva. Odmah nakon toga bismo proslijedili zakone Vladi FBiH jer su poprilično usaglašeni. Očekujemo do kraja januara da bi se Vlada mogla očitovati o tim zakonima – govori nam Bošnjaković.

Po očitovanju Vlade FBiH izmjene zakona bi se uputile u parlamentarnu proceduru.

– Izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu koja bi bila finansirana sa federalnog nivoa bi se uveli nezaposleni demobilisani borci, povratnici u RS, bez obzira na godine starosti, u prava bi se uveli i borci koji žive u Brčko distriktu, kao i nezaposleni supružnici umrlih boraca/borkinja – govori nam Bošnjaković.

Kaže kako još nije utvrđeno koliko bi se korisnika egzistencijalne novčane naknade uvelo u pravo.

Naknadu sa kantona primaju mlađi od 57 godina

Barata se sa cifrom od oko 2.000 boraca sa područja RS-a i oko 800 njih koji žive u Brčko distriktu.

Podsjećamo, sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa imaju nezaposleni demobilisani borci sa 57 i više godina i ona iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani. Pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa kantonalnog nivoa imaju nezaposleni demobilisani borci mlađi od 57 godina i ona u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani, dok je u ostalim kantonima četiri ili tri KM.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img