Uposlenici Vijeća ministara BiH dobit će slobodan dan 9. januara zbog “državnog praznika”

Preporučujemo

Uposleni u Vijeću ministara BiH koji imaju mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska 9. januara neće morati doći na posao, a taj dan bit će im evidentiran kao “državni praznik”.

O paradoksu bosanskohercegovačkog sistema najbolje govori činjenica da je najviši organ sudske vlasti u državi Ustavni sud BiH donio odluku kojom je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a proglašeno neustavnim, a da će na drugoj strani uposlenici najvišeg organa izvršne vlasti države, odnosno Vijeća ministara BiH, ovaj dan obilježiti kao “državni praznik”, javlja Klix.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH kontaktirale su kolege iz Klixa s pitanjem da li će ove godine 9. januar biti tretiran kao neradni dan, odnosno da li će u obrascima za obračun plaće uposlenicima koji imaju prebivalište na teritoriji entiteta Republika Srpska 9. januar biti evidentiran kao državni praznik.

“Na nivou BiH nije usvojen zakon o državnim praznicima. U skladu s Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika, u institucijama Bosne i Hercegovine državnim praznikom, u smislu utvrđivanja prava na naknadu, smatraju se praznici utvrđeni entitetskim zakonom prema mjestu prebivališta zaposlenog”, kazali su nam iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH donesena je 2008. godine za vrijeme kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio Nikola Špirić.

Odluka Ustavnog suda BiH o obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a pokazala je svu nesposobnost državnog sistema da se odupre pokušajima narušavanja najvišeg pravnog akta države, odnosno Ustava BiH.

Na ovom primjeru poraz nisu doživjele samo državne institucije, već i međunarodna zajednica, što u konačnici samo ukazuje na prijeku potrebu jačanja centralne vlasti, odnosno državnih pravosudnih institucija te izvršne i zakonodavne vlasti BiH.

U brojnim državnim institucijama i prošle godine 9. januar bio je tretiran kao “državni praznik” iako ga je država proglasila neustavnim. Do danas niko nije krivično odgovarao zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o obilježavanju Dana RS-a.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Manji bh. entitet održao je i neustavni referendum 25. septembra 2016. godine o Danu RS-a, za koji je vlast entiteta izdvojila nešto više od dva miliona KM, uprkos tome što je sredstva mogla preusmjeriti u poboljšanje teškog socioekonomskog stanja stanovnika manjeg bh. entiteta. Do danas niko nije krivično odgovarao ni za održavanje referenduma s obzirom na to da je Sud BiH u potpunosti odbacio optužnicu Tužilaštva BiH.

Najnovije

spot_img