Univerzitet u Beču obustavio postupak protiv Alme Zadić

Preporučujemo

Univerzitet u Beču je obustavio postupak protiv ministarke pravde Austrije Alme Zadić na koju se sumnjalo da je plagirala doktorsku disertaciju.

Zadić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, u februaru ove godine je prijavljena da je plagirala disertaciju. Nakon toga je pokrenuta provjera disertacije, a provjeru su izvršili međunarodni stručnjaci.

“Rezultat je jasan: plagiranje nije izvršeno”, navedeno je u izvještaju Univerziteta u Beču.

Kako piše austrijski portal Heute pod naslovom “Kein Plagiat” – Verfahren gegen Alma Zadic eingestellt, nije dokazana namjera da se učini nepravilnost u cilju sticanja akademskog zvanja. Zadić je u prvoj izjavi za Austrijsku novinsku agenciju (APA) po ovom pitanju izjavila da joj je drago da je postupak zaustavljen te da je to očekivala. Kako je kazala, uvijek je govorila da su optužbe pogrešne.

Međutim, postoji mogućnost da se postupak ponovo pokrene ako se pojave nove sumnje. Kako je navedeno, da bi se to desilo dovoljna je sama mogućnost da nisu poštovana pravila dobre naučne prakse, prenosi Heute.

Podsjetimo, početkom ove godine Zadićeva se našla na udaru poznatog lovca na plagijate, Štefana Vebera, koji je tvrdio da njen rad plagijat. Veber je na sličan način prošle godine “svrgao” raniju ministarku rada Kristine Ašbaher. Nakon što je Veber iznio tvrdnje o plagiranom naučnom radu Ašbaher je podnijela ostavku.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img