Uložena žalba na oslobađajuću presudu u predmetu Zaklopača

Preporučujemo

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, uputila je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostupanjsku oslobađajuću presudu za pet optuženih za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Žalba je upućena zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužilaštvo BiH u predmetu za zločin protiv čovječnosti, tereti petoricu optuženih Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića za zločin počinjen u maju 1992. godine, kada je prilikom napada na selo Zaklopača u blizini Milića, ubijeno najmanje 57 civilnih žrtava bošnjačke nacionalnosti, oba spola i svih starosnih skupina, među kojima i 11 djece, čiji posmrtni ostaci su u najvećem dijelu ekshumiran i identificirani.

U žalbi, tužiteljica je stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi terete da su za vrijeme navedenog događaja, bili na lokaciji pa i osobno sudjelovali u ubojstvima civila, što je dokazivano iskazima svjedoka i materijalnim dokazima priloženim uz optužnicu.

Uloženom žalbom traži se da se prvostepena presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Žalba je upućena Sudu Bosne i Hercegovine.

Najnovije

spot_img