UIP: Obilježavanje 9. januara – manifestacija inata secesionista

Preporučujemo

Obilježavanje 9. januara kao Dana RS predstavlja čin uporne i nesmanjenom žestinom odlučne manifestacije podjele države Bosne i Hercegovine i nastojanja da se okupiranjem teritorije ostvare velikosrpske ideje.

Odluka koju su usvojili delegati srpskog naroda 9. januara 1992. godine ni u svom osnovu niti u suštinskim odrednicama nije imala elemente demokratije i zaštite ljudskih prava, na kojima se zasnivaju sva moderna demokratska društva. Inat koji je ponukao zagovornike separatističke ideje zasnivao se na podjelama, afirmaciji prava jednog naroda u multietničkoj državi naspram prava svih drugih.

Podsjećanja radi, neophodno je navesti izvorne odrednice odluke, usvojene 9. januara 1992. godine:

I -Na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, uključujući i područja na kojima je srpski narod ostao u manjini zbog genocida koji je nad njim izvršen u Drugom svjetskom ratu, a na osnovu plebiscita održanog 9. i 10. novembra 1991. godine, na kome se srpski narod izjasnio za ostanak u zajedničkoj državi Jugoslaviji, osniva se i proglašava REPUBLIKA SRPSKOG NARODA BOSNE I HERCEGOVINE.

II-Republika se nalazi u sastavu Savezne države Jugoslavije kao njena federalna jedinica.

III- Teritorijalno razgraničenje sa političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine, kao i razrješavanje ostalih međusobnih prava i obaveza, izvršiće se mirnim putem i dogovorno, uz uvažavanje etničkih, istorijskih, pravnih, kulturnih, ekonomskih, geografskih, komunikacijskih i drugih bitnih kriterija i uz poštovanje principa i pravila međunarodnog prava.

Niti je srpski narod ostao u Jugoslaviji, niti je opstala savezna država Jugoslavija, niti je cilj donošenja ovakve odluke oplemenjivanje ideje demokratije, suživota i tolerancije na prostoru Bosne i Hercegovine. Zbog toga nastojanje da se slavi dan kada je zavedenom srpskom narodu dopušteno da krene u osvajački pohod na Bosnu i Hercegovinu i počini etničko čišćenje, kulturocid, urbicid, udruženi zločinački poduhvat i genocid u ime propalih ideja, moraju sankcionirati pravosudni organi nezavisne države BiH, i snažno osuditi svi domaći i međunarodni politički akteri koji ne smatraju 9. januar danom kojim se obilježava sjećanje na humanu i progresivnu ideju. Snage razdora, nosioci ideja podjela, inata i separatizma moraju biti sankcionirani prije nego što se nađu na smetljištu historije.

Najnovije

spot_img