UIO BiH zaplijenila robu vrijednu milion KM

Preporučujemo

Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su na području regionalnog centra Tuzla u dvije odvojene akcije oduzeli veću količinu tekstilnih proizvoda i mobilnih telefona čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na milion KM.

Kako je saopšteno iz UIO BiH, na osnovu ranijih operativno-taktičkih saznanja u akciji “Panter”, pripadnici UIO iz regionalnog centra Tuzla izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

“Pored redovne pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište Zapadne Evrope”, naveli su iz UIO BiH.

Protiv osumnjičenog će biti podnesen Izvještaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“U drugoj operativnoj akciji, a na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jednog pravnog lica iz Tešnja, izvršena je detaljna provjera prometa i porijekla roba. Tom prilikom je pronađena veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12)”, naveli su iz UIO BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su, kako dodaju, besplatni i potpuno anonimni.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img