Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin kod Bijeljine: Učestvovao u strijeljanju 22 civila, među njima i djece

Preporučujemo

Operativnim radom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nakon tri mjeseca, lociran je i uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Balatunu kod Bijeljine, počinjen u septembru 1992. godine, saopćilo je Tužilaštvo BiH.  

Osumnjičeni Milenko Samardžija zvani Travka, rođen 1964. godine u Travniku, uhapšen je nakon ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, na graničnom prijelazu Bosanski Brod.

Boravio je duži period u inozemstvu i bio nedostupan organima BiH, saopćeno je.

– On se tereti da je, kao pripadnik Specijalnog voda MUP-a RS-a Sokolac, kao direktni počinitelj egzekucija, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u ubistvu 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Bijeljine, članova porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima je bilo i maloljetne djece i starijih osoba – saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Žrtve su, kako dodaju, strijeljane na obali rijeke Drine u mjestu Balatun, nakon što su nezakonito odvedene iz svojih domova.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u pogledu prijedloga za određivanje mjere pritvora.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img