Uhapšen Fikret Abdić

Preporučujemo

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhapsili su ratnog zločinca Fikreta Abdića koji obnaša dužnost načelnika Velika Kladuše.

Adnan Beganović, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, nije mogao ni potvrditi niti demantovati ovu informaciju. Međutim, kazao je da su pripadnici MUP-a USK, u saradnji sa kolegama iz SIPA-e, zajedno su radili na lociranju Abdića.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je jučer BiH primila zahtjev od pravosuđa Hrvatske u kojem se traži raspisivanje crvene Interpolove potjernice Abdićem.

Podsjetimo, radi se o potjernici po krivičnom djelu iz 2000. godine i to zbog zloupotrebe ovlasti i položaja. Ovaj zahtjev je stigao iz Interpola Zagreb i po njemu su bile dužne postupiti sve bh. policijske agencije.

Ova potjernica je odmah proslijeđena policijskim agencijama.

Abdić zvani Babo se teretio da je 27. januara 2000. godine u Rijeci kao direktor jednog trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.

Još u vrijeme kad je Abdić u zatvoru u Puli služio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, hrvatski mediji objavili su da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) protiv njega i njegovog sina Ervina podigao optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Tom optužnicom teretio se da je 27. januara 2000. godine u Rijeci, kao direktor jednoga trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.

U tom je ugovoru neistinito navedeno da je Abdić kao fizička osoba 31. decembra 1997. svojoj firmi koju je neovlašteno zastupao Ervin Abdić pozajmio 600.000 kuna, izvijestio je tada DORH. Abdića je nedavno hapsio i FUP, također zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Na Facebook stranici Laburističke stranke BiH objavljen je i snimak hapšenja Abdića. Na snimku se čuje kako policajci govore Abdiću zbog čega ga hapse.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img