Udruženja iz Podrinja: Smjena Hamdije Fejzića je nastavak politike devedesetih

Preporučujemo

Udruženje pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje majke Srebrenice i Udruženje “Žene Srebrenice” apeliraju na visokog predstavnika da poništi odluku Skupštine Srebrenica i vrati Hamdiju Fejzića na mjesto zamjenika načelnika te općine.

Iz navedenih udruženja su saopćili da smjena Hamdije Fejzića predstavlja nastavak zločina koji su tokom devedesetih godina u Srebrenici označeni presudama međunarodnih sudova kao zločin genocida.

U saopćenju se navodi da su sličan obrazac primijetili početkom devedesetih, kada su se u svim općinama pod kontrolom SDS-a, bilo djelomičnom ili potpunom, smjenjivali čelni ljudi iz bošnjačkog ili hrvatskog naroda.

– Tamo gdje to nije bilo moguće postići većinom, koristila se sila. Od uspostave vlasti na demokratskim principima u poslijeratnoj Srebrenici, gdje je načelnik bio Bošnjak, a zamjenik Srbin, nikada nije bilo postavljeno pitanje zamjenika načelnika. Međutim, dolaskom Mladena Grujičića na poziciju načelnika, pokušava se potpuno uspostaviti kontrola bez prisustva ijednog Bošnjaka na izbornoj funkciji – navodi se u saopćenju.

Ističe se da je Srebrenica simbol zločina, mjesto i općina u Evropi gdje je sudskim putem dokazan genocid nad Bošnjacima.

– Nije dopustivo da na funkciji načelnika ili njegovog zamjenika nema Bošnjaka, jer to bi značilo da su počinitelji genocida ostvarili svoj cilj. Stoga apeliramo na visokog predstavnika da poništi odluku Skupštine Srebrenica i vrati Hamdiju Fejzića na mjesto zamjenika – navodi se u saopćenju.

Najnovije

spot_img