Udruženja i političke stranke: Osnovna ljudska prava Bošnjaka u Srebrenici ugrožena

Preporučujemo

U Srebrenici je održan sastanak predstavnika udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnika probosanskih političkih stranaka (SDA, SBiH, SDP, NiP, DF) te Islamske zajednice. Učesnici sastanka, simbolično održanog na Međunarodni dan ljudskih prava, razgovarali su o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji te položaju Bošnjaka u Srebrenici, saopćeno je iz Udruženja “Moja adresa Srebrenica”.

Istaknuta je zabrinutost i nezadovoljstvo sve težim položajem Bošnjaka u ovom gradu, pogotovo nakon smjene Hamdije Fejzića sa mjesta zamjenika načelnika općine Srebrenica i imenovanjem osobe srpske nacionalnosti na mjesto zamjenika.

Konstatovano je da su osnovna ljudska prava Bošnjaka u Srebrenici ugrožena, te da Bošnjaci u ovom gradu žive u svojevrsnom aparthejdu gdje im se prava svakodnevno krše već godinama, iako je ovo grad gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Učesnici sastanka pozivaju međunarodnu zajednicu, a posebno visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da se uključe u rješavanje problema u ovom gradu.

Sastanku su također prisustvovali bošnjački odbornici u Skupštini općine Srebrenica, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Salko Tursunović, smijenjeni zamjenik načelnika Hamdija Fejzić, načelnici odjeljenja u općini Srebrenica, te osobe iz javnog i političkog života Srebrenice, navodi se u saopćenju.

Najnovije

spot_img