Učenici MSŠ Teočak osvojili prvo i drugo mjesto na državnom takmičenju u poduzetništvu

Preporučujemo

Finale S.T.A.R. Challenge tj. 10. državnog takmičenja srednjoškolaca u poduzetništvu/preduzetništvu održano je u Sarajevu od 1.-3.04.2023. godine. Šezdeset mladih, koji su pobijedili na četiri polufinala (u Banja Luci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu sa 206 učesnika iz 58 srednjih škola iz cijele BiH), sudjelovalo je u finalu koje je počelo u okviru STARfesta.

Takmičenje se realizuje po međunarodnoj metodologiji globalne organizacije Junior Achivement koja se provodi u više od 100 zemalja svijeta. Kroz S.T.A.R. Challenge učenici rješavaju zadani izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i managera. Najbolji timovi učenika, bez prethodne pripreme, tokom takmičenja uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema. Na kraju takmičenja to biznis rješenje prezentuju stručnom žiriju i pred ostalim učesnicima. Kroz S.T.A.R. Challenge učenici razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, sve to što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada.

Pobjednici finala predstavljat će BiH na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana u Crnoj Gori tokom proljeća 2023. godine.

Ove godine tema takmičenja je bila promocija Evropske godine vještina čime Evropska unija želi poseban akcent staviti na važnost razvoja vještina kako zbog novih generacija, tako i čitave ekonomije i razvoja društva.

Organizator takmičenja je Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ sa svojom info platformom HOCU.ba, eLearning platformom STAR.study u sklopu projekta Nova Generacija BiH za EU podržanog od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije. Finale je održano u Centru za kulturu i mlade Općine Centar i Homework Huba.

Pobjednički timovi su:

1. mjesto

TIM 9
1. Ena Telibečirović- Sarajevo, Prva gimazija
2. Almir Čajlaković- Teočak, Mješovita srednja škola Teočak
3. Lara Matuško- Mostar, Srednja ugostiteljsko-turistička škola Mostar
4.Blanka Zrnić- Banja Luka, Gimnazija Banja Luka
5.Leo WU- Doboj, Ekonomska škola Doboj

2. mjesto

TIM 10
Sara Tubić- Banja Luka, Gimnazija Banja Luka
Monika Komadina- Mostar, Ekonomska škola “Joze Martinovića”
Amar Nakičević- Teočak, Mješovita srednja škola Teočak
Layla Mulić- Sarajevo, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo
Tarik Čolić- Mostar, Srednja elektrotehnička škola “Salih-Salko Ćurić”

Najnovije

spot_img