U Zvorniku održana promocija knjige „Podrinjska medresa u Zvorniku“ (FOTO)

Preporučujemo

Jučer je u velikoj sali Doma omladine Zvornik organizovana promocija knjige „Podrinjska medresa u Zvorniku“ 150 godina Vakufname. Prisutnoj publici predstavljen je zbornik radova o Podrinjskoj medresi u Zvorniku kroz historiju, a zbornik je sačinjen od naučnih radova koji su pripremljeni po svim naučno-istraživačkim metodama i prezentovani na naučnoj konferenciji.

Promotori ove knjige bili su magistar Mustafa ef.Muharemović, dr.sci Sead Selimović i dr. Šefko Sulejmanović, program je obagaćen prikladnim izvedbama hora mladih članova Udruženja Sinovi Podrinja.

Na početku je pročitana i rečenica ljudi koji su ovaj objekat izgradili i dali u vakuf (trajno opšte dobro)

“Proklet nek je svako onaj ko se usudi rušiti i mijenjati trajno dobro Podrinjsku medresu nek nema mira na onom, ali i na ovom svijetu!”.

Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle, u saradnji sa Medžlisom IZ Zvornik, 2021. godine je pokrenuo niz stručnih istraživanja vezano za Podrinjsku medresu, čije rezultat je i knjiga „Podrinjska medresa u Zvorniku“.

Razgovor o ovoj knjizi i sudbini Podrinjske medrese u našem gradu, uz prigodan kulturni program,  upriličen je danas pred oko stotinjak okupljenih u  u zvorničkom Domu omladine. Program je obagaćen izvedbama hora Udruženja Sinovi Podrinja.

Izlagači su iznijeli podatke prikupljene iz arhiva i dokumenata u posljednjih 150 godina o Podrinjskoj medresi, kako o samoj građevini, tako i o plodovima njenog rada kroz stotinu pedeset godina, ljudima koji su obilježili njen rad i doprinos da Zvornik bude centar regije.

Prisutni na promociji uglavnom su za očuvanje istorijskog naslijeđa i svojim dolaskom odlučili su da podrže inicijativu očuvanja zgrada medrese u Zvorniku.

Zgrada Podrinjske medrese je, izuzimajući objekat gradske kapije i barutanu, najstariji danas sačuvani objekat u gradu Zvorniku. Istorijski izvori govore o postojanju medrese u Zvorniki još početkom 17. vijeka, ali današnja zgrada medrese izgrađena je 1870. godine na mjestu starog Aladža hana. U svom posjedu imala je osam dućana u užem dijelu grada. Osim što je bila najviša obrazovna institucija na širem području Srednjeg Podrinja, u vrijeme austro-ugarske i Kraljevine Jugoslavije, medresa je bila i centar društvenih zbivanja u Zvorniku toga vremena.

Prvi je objekat u gradu Zvorniku koji je građen od čvrstog materijala, a najstariji Zvorničani i danas je pamte kao zgradu „sa najljepšom fasadom“.

Rad medrese je zabranjen 1946. godine, a zgrada je 1959. nacionalizovana. U vremenu tranzicije je privatizirana. 2020. godine je podnijeta inicijativa za proglašavanje ovog vrijednog objekta nacionalnim spomenikom, a 2023. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika pokrenula je proceduru za trajnu zaštitu ovog historijskog objekta.

Zgrada Podrinjske medrese je danas u privatnom vlasništvu i sve više propada, a Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uputila je zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da zgradu proglasi nacionalnim spomenikom.

Ukoliko se dosadašnji trend rušenja starih zgrada u Zvorniku nastavi od građevina starih preko 100 godina ostat će veliko NIŠTA!!!

Na kraju svog izlaganja Mustafa ef.Muharemović je izrekao rečenicu koja mora biti vodilja svakom iskrenom i pravom Zvorničaninu koji voli soj grad:

Medresu su uspjeli na miru zatvoriti, nemojmo dopustiti nekom da misli da će je u miru srušiti!!!“.

(RTV GD/zvornicki.ba)

Najnovije

spot_img