U Višegradu preminuo ratni zločinac Mitar Vasiljević

Preporučujemo

Ratni zločinac Mitar Vasiljević preminuo je jučer u u 70. godini u Višegradu.

Mitar Vasiljević, kojeg je Haški tribunal osudio na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Višegradu, pušten je na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne. Vasiljević se 12. marta 2010. godine vratio u Višegrad, gdje je dočekan kao heroj, uz muziku, kolone automobila, te četnička obilježja.

Kao član paravojne jedinice koju je predvodio Milan Lukić, Vasiljević je osuđen, između ostalog, zbog sprečavanja bijega sedmorici muslimana, zatvorenika u hotelu „Vilina vlas“, te tako pomogao Milanu Lukiću i njegovim ljudima da petoricu ubiju, dok su dvojica preživjela.

U Višegradu su tokom 1992 godine, kako se navodi u u haškoj presudi, srpske snage ubile veliki broj nenaoružanih muslimanskih civila. U rijeku Drinu bacani su mnogi leševi muslimana – muškaraca, žena i djece, ubijenih u gradu i na historijskoj, otomanskoj ćupriji na Drini.

Kako prenosi Preporod, Srpske snage sprovele su sistematsko pljačkanje i razaranje muslimanskih kuća. Potpuno su srušene obje gradske džamije – navodi se u presudi Vasiljeviću.

(RTV GD/N1)

Najnovije

spot_img