U Tursku i Siriju ispraćen konvoj sa 8 šlepera i 33,5 hiljade dječijih paketića skupljenih u školama u TK-a

Preporučujemo

Put Turske i Sirije, zemalja koje je pogodio razorni zemljotres, danas u 9,30 sati iz Doboj Istoka krenuo je konvoj od 8 šlepera sa 33,5 hiljade paketića, koje su prethodnih dana u velikoj humanoj akciji “Djeci djeci od srca”, sakupljali djeca, učenici osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.

Kako je istakao ministar za obrazovanje i nauku TK-a, Ahmed Omerović, ideja je potekla upravo od djece, a pomogli su i roditelji te škole.

– Ovo je 25 kamion, koji u kratkom vremenu kreće iz Doboj Istoka, ugroženom narodu Turske i Sirije. MFS-Emmaus je sakupio i poslao 18 kamiona pomoći, najviše hrane, deka, šatora, odjeće. Ovaj put akciju su realizirale obrazovne institucije TK-a mi smo bili logistička podrška. Sve prikupljeno, od dječijih igračaka, slatkiša maramica stiglo je u naš logistički centar Duje, gdje su sortiranje i pakovanje završili brojni volonteri. U svakom paketiću, a ima ih 33,5 hiljade se nalazi i pismo naše djece- kazao je prije polaska konvoja pomoćnik direktora MFS-Emmaus Elvedin Škrebo.

Djeca iz Gračanice i Doboj Istoka su uz dirljive poruke svojim vršnjacima, djeci napaćenom narodu Turske i Sirije, bijelim ružama zakitile svaki od 8 šlepera, svakom vozaču su uručili po paketić, za sretan put. Djeci su čestitke uputii i premijer TK-a Irfan Halilagić, kao i sretan put vozačima iz Kalesije, Topčić Polja, Teslića, Kalesije, Lukavca.

Jedan od prisutih roditeja zaplakao je, kada su sirene kamiona, označile polazak na dalek, humani put.

– Hvala ovoj djeci, ovo nema vrijednost, ovo je BiH. Ne zaboravite koliku su radost doživljavala naša djeca, kada su također iz drugih zemalja dobijala slične pakete, pisma podrške, kada je u našoj zemlji bjesnio rat. Ovo sada treba djeci Turske i Sirije – rekao je.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img