U toku pripreme za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Preporučujemo

Pripreme za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine realiziraju se prema planu te će sve biti spremno za komemoraciju i dženazu 11. jula.

Prilikom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici brojni zvaničnici iz cijelog svijeta su tokom komemoracije uputili video poruke.

Komemoracija žrtvama genocida će biti realizirana na bazi prošlogodišnjeg obilježavanja, što znači da će strani zvaničnici, ukoliko ne mogu lično prisustvovati obilježavanju, moći uputiti video poruke.

Organizacioni odbor očekuje do 1. jula prispijeće odgovora na pozivna pisma upućena diplomatsko-konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u Bosni i Hercegovini i nakon toga će sačiniti detaljan program komemoracije.

Kako se navodi, Organizacioni odbor u pripremi svih aktivnosti u okviru obilježavanja pristupa odgovorno s ciljem zaštite zdravlja osoba koje će biti prisutne na komemoraciji i dženazi 11. jula.

Aktivnosti i sadržaji u okviru obilježavanja godišnjice genocida, posebno “Marš mira”, kao i biciklistički i motomaratoni, bit će održani u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

Također, ni ove godine neće biti organiziranog prijevoza u Potočare na dan komemoracije, dženaze i ukopa identificiranih žrtava genocida.

– Obaveza nam je da 11. jula ove godine iz Srebrenice, kao i prethodnih godina, pošaljemo poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida jer to žrtve zaslužuju – saopćeno je iz Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Najnovije

spot_img