U TK usvojene izmjene Zakona o dopunskim pravima branilaca

Preporučujemo

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Ministar za boračka pitanja TK Amir Kulaglić izrazio je zadovoljstvo zbog jednoglasnog usvajanja ovog zakona, navodeći da je njime reguliran set prava boraca.

-Mi u ovom trenutku imamo 6.400 potencijalnih korisnika i ne mora značiti da svi oni ispunjavaju kriterije za ostvarivanje prava. Ovaj broj je promjenljiv, jer neki ljudi pređu starosnu dob, neki se zaposle, a neki odu živjeti van BiH. Egzistencijalna naknada se plaća prema broju provedenih mjeseci u Oružanim snagama – pojašnjava ministar Kulaglić.

Poslanici na sjednici razmatraju i informaciju o poduzetim mjerama u cilju prevencije i sprečavanja širenja koronavirusa na području tog kantona sa prijedlozima mjera.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić istaknula je da Tuzlanski kanton bilježi veoma povoljnu situaciju.

– Kada je riječ o zdravstvenom stanju u Tuzlanskom kantonu, nemamo težih posljedica. Uskoro će Univerzitetski klinički centar početi sa zahvatima, ali ne u ovom obliku kako je to do sada bilo. Neće biti stvaranja gužvi nego će svi dolaziti u zakazane termine – rekla je ministrica Čolić.

Prije pandemije izazvane koronavirusom, jedno od velikih opterećenja za Tuzlu je bila migrantska kriza o kojoj se također danas raspravlja na sjednici kantonalne skupštine.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kazao je da je stanje po pitanju migrantske krize zadovoljavajuće.

-Svi smo svjedoci da sve manje susrećemo migrante u našem gradu. Mislim da su MUP TK i Ministarstvo sigurnosti uradili ključne korake da se onakav val migranata zaustavi ili ublaži – ocijenio je.

(RTV GLAS DRINE/ RTV SLON)

Najnovije

spot_img