U Teočaku započela implementacija projekta „Smotra predškolske djece nižih razreda osnovnih škola na temu: Bezbijednost u saobraćaju i uticaj psihoaktivnih supstanci” (FOTO)

Preporučujemo

Ovim projektom započet je proces edukacije osnovaca o štetnim uticajima alkohola, umora i narkotika kroz temu “Bezbijednost u saobraćaju i uticaj psihoaktivnih supstanci”.

Planirano je da učenici koji prođu obuku u svojim odjeljenjima sprovedu edukaciju ostalih učenika o ovoj vrlo važnoj temi, uz pomoć pripremljenog uputstva . Poželjno je da se slični projekti realizuju i u drugim lokalnim zajednicama, sa mogućnošću proširivanja sadržaja koji imaju uticaj na mlade.Projektne aktivnosti realizuju se u saradnji sa Osnovnom školom „Teočak“ , Vijećem mladih općine Teočak i Ministarstvom trgovine,turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

U narednom periodu će biti održana završna manifestacija za učenike osnovnih škola pod nazivom “Kviz znanja” iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture u kojoj će učestvovati predstavnici DVD Teočak i BIHAMK-a.

U okviru planiranih aktivnosti predstavnici BIHAMK-a će pored prezentacije “Sekunda koja život znači” koristeći Simulator saobraćajne nezgode pokazati i ukazati na značaj korištenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje.Obzirom da je sigurnost u saobraćaju niska, i da je broj saobraćajnih nesreća sve veći, ovakvi projekti značajni su za podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju.

Cilj projekta je podizanje svijesti mladih o problemu bezbijednosti saobraćaja i potrebe da se promijene stavovi i navike u ponašanju u saobraćaju.

Imajući u vidu cilj projekta, odnosno podizanje svijesti građana lokalne zajednice o problemu bezbijednosti saobraćaja projektne aktivnosti sastoje se iz tri cjeline: 1.Kampanja na društvenim mrežama; 2. Vršnjačka edukacija za učenike završnih razreda osnovnih škola; 3.Radionice za mlade 16-25 godina.

Najnovije

spot_img