U Sloveniji registrovan prvi slučaj majmunskih boginja, osoba stigla s Kanarskih ostrva

Preporučujemo

Nakon što su prvi slučajevi majmunskih boginja registrovani u nekoliko država u Evropi i svijetu, prvi slučaj ove bolesti zabilježen je i u Sloveniji.Direktor Centra za infektivne bolesti u ovoj državi Mario Fafangel potvrdio je kako je u Sloveniji registrovan prvi slučaj majmunskih boginja i to kod osobe koja je u državu stigla s Kanarskih ostrva.

“Obavijestili smo sve međunarodne institucije o prvom slučaju u Sloveniji. Sada obavještavamo kontakte zaraženih. Međutim, ono što treba naglasiti jeste da ovo nije karantenska bolest i nije spolno prenosiva bolest. Ona se prenosi bliskim kontaktom”, rekao je Fafangel.

Također, naglasio je kako je majmunske boginje epidemiološki lakše liječiti u odnosu na koronavirus.

“Period inkubacije je od 5 do 21 dan. Zaraznost se javlja kada se pojave simptomi. Ovo nije novi virus, a rizik za opću populaciju se ocjenjuje kao nizak”, ističe Fafangel.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti i febrilna stanja Tatjana Lejko Zupanc naglasila je kako bolest ne predstavlja veliki zdravstveni rizik, ali promjene na koži mogu ostaviti ožiljke.

“Važno je da zaražene osobe izbjegavaju bliske kontakte. Osim malo podsjeća na vodene kozice. Ako osoba ima respiratorne simptome, respiratorni sekret je također zarazan. Terapija nije potrebna, izuzev pacijenata koji imaju teže poremećaje imunološkog sistema”, naglašava Zupanc.

Ipak, naglašava kako su trudnice i mala djeca u većoj opasnosti.

“Zaražene osobe trebaju izbjegavati i kontakt s kućnim ljubimcima jer se i oni mogu zaraziti i biti tzv. ‘rezervoar’ za dalje infekcije. Vakcine koje štite od velikih boginja štite i od majmunskih boginja. Dostupni su i lijekovi. Većini zaraženih nije potrebna hospitalizacija”, rekla je Zupanc.

Povodom prvog slučaja majmunskih boginja u Sloveniji javnosti se obratila i načelnica Sektora za prevenciju bolesti pri Ministarstvu zdravstva Mojca Gobec koja je poručila kako zvaničnici prate stanje u vezi ove bolesti.

“U Sloveniji smo postupili kako treba. Prijetnja po javno zdravlje opće populacije je relativno niska, ali se mora učiniti svaki napor kako bismo zaustavili prijenos infekcije. Ministarstvo zdravstva će preduzeti mjere ukoliko bude potrebno”, zaključila je Gobec.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img