U Kalesiji sutra obilježavanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini

Preporučujemo

Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla u petak 8. Decembra će obilježiti Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini u okviru Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja.

“Sa početkom u 16:00 časova, u prostorijama Gradske biblioteke Kalesija, ćemo održati predstavljanje Inicijative Mir sa ženskim licem, također, planirana je i Panel diskusija u organizaciji Udruženja “Snaga nezavisne žene” Kalesija . Cilj panela je skrenuti pažnju na nasilje koje trpe žene i djevojčice sa područja naše općine ali i upoznati ih sa jasnim koracima pri prijavi nasilja”, navedeno je u saopćenju.

Inicijativa Mir sa ženskim licem je formirana 2013. godine kao odgovor braniteljki prava žena na isključenje žena iz politika tranzicione pravde i neosjetljivost ovih politika na štetu i patnje koje su žene u BiH preživjele tokom rata i u godinama rehabilitacije od ratnih posljedica. Nastala je u okviru istoimenog projekta kao mreža organizacija civilnog društva i aktivistički ženski pokret koji okuplja i povezuje 13 ženskih aktivističkih organizacija koje dolaze iz različitih društvenih i ratnih konteksta u Bosni i Hercegovini: Fondacija “Lara” Bijeljina, Udruženje “HO Horizonti” iz Tuzle, „Forum žena” Bratunac, Udruženje žena „MOST” Višegad, Fondacija CURE Sarajevo, Udruženje „Žena BiH” Mostar, Udruženje građanki „Grahovo” iz Bosanskog Grahova, Centar ženskih prava Zenica, Udruženje građana „Budućnost” Modriča, Fondacija „Udružene žene” Banja Luka, Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje „Glas Žene” Bihać i Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora.

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem, djelujući na zajedničkoj platformi, pokrenule su više akcija za memorijalizaciju stradanja žena i uključivanje žena u opštu kulturu sjećanja, a jedna od tih akcija je i obilježavanje 8. decembra – Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH ubijena je 9901 žena , što čini 10,31% od ukupnog broja stradalih u ratu i 25 procenata civilnih žrtava rata. Njihova imena se rijetko ili gotovo nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sje ćanje na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji.

Obilježavanjem 8. decembra, članice i podržavatelji/ce Inicijative od 2014. godine ukazuju na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sje ćanju, bez spomenika ili dana kada bismo ih se sje ćali i otrgli od zaborava.

Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH uvršten je u zajednički kalendar aktivnosti Kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Najnovije

spot_img