Tuzla: “Prijete pljenidbom imovine i penzija za vodu koju nismo potrošili”

Preporučujemo

roblem s naplatom računa za vodu u kolektivnim stambenim objektima u Tuzli nije od jučer, ali je novina u toj višegodišnjoj neuređenoj oblasti činjenica da su građani izloženi sve češćim prijetnjama pljenidbom dijela penzije ili kućanskih stvari zbog duga prema JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Isak Šadić, stanovnik naselja Sjenjak, ističe kako se ovom problematikom bavi godinama i da je oko 100.000 stanovnika koji žive u 24.000 stanova sagrađenim do 1991. godine diskriminirano po osnovu Zakona o zaštiti potrošača.

– Meni računi za vodu dolaze od 45 do 59 KM i to za dvije osobe. Međutim, plaćam šest kubika za dvije osobe, jer ne želim platiti ono što nisam potrošio. Poznajem i komšije čiji su mjesečni računi oko 100 KM – navodi Šadić za Dnevni Avaz.

Svojevremeno je Općinsko vijeće Tuzla svojom odlukom 2011. godine omogućilo postavljanje individualnih vodomjera, ali pod uvjetom da budu postavljeni u prostor hodnika (stubišta).

– To proizvodi ogromne troškove za štemanje zidova, kako nosivih tako i armiranih, što je u suprotnosti s propisima u građevinarstvu. Ni u kojem slučaju ne mogu se štemati konstrukcije u montažnim zgradama, jer to može proizvesti pogubne posljedice po sam objekt – upozorava Šadić, koji je cijeli životni vijek proveo u građevinarstvu.

No, njega, ali i brojne njegove komšije, brine činjenica što im već godinama dolaze enormno visoki računi za vodu i zbog toga opravdano sumnjaju da je posrijedi organizirana pljačka građana.

Uprkos nepoštivanju Zakona o zaštiti potrošača od JKP “Vodovod i kanalizacija”, na naše adrese stižu tužbe i sudski izvršioci. Mi smo diskriminirani po članu 38. ovog zakona u kojem stoji da će nadležni sudovi svojim aktom narediti prestanak bilo kakvog čina ili prakse koji su u suprotnosti s odredbama zakona i koji štete zajedničkim interesima potrošača. Ja, ali i moje komšije, ne bježimo od plaćanja računa, ali za količinu vode koju smo potrošili – zaključuje Isak Šadić, koji konstatira da su penzije i plaće u BiH toliko obezvrijeđene i da uskoro neće biti dostatne za pokrivanje troškova komunalnih usluga, piše Dnevni Avaz.

 

Najnovije

spot_img