Tuzla: Godišnjica bitke na “Brčanskoj malti”

Preporučujemo

U Tuzli će danas biti obilježena 26. godišnjica bitke na Brčanskoj malti, koja je označila početak ratnih dejstava u ovom gradu. Petnaestog maja 1992. godine u tom naselju odigrala se ključna bitka za odbranu Tuzle, kada su pripadnici policije i Teritorijalne odbrane Tuzla zaustavili rezerviste bivše JNA.

Ovogodišnji program obilježavanja u organizaciji Grada Tuzla i Koordinacije boračkih udruženja počeće u 12 sati i 30 minuta na spomen obilježju poginulim braniocima, na Brčanskoj malti.

Odbor Vlade RS-a već drugu godinu zaradom neće doći u Tuzlu, kako bi odao počast stradalim vojnicima bivše JNA, a svoje okupljanje na bijeljinskom groblju “Pučile” u 11 sati najavile su porodice poginulih.

Na današnji dan 15. maja 1992. godine, prilikom izvlačenja snaga bivše JNA i oružja, municije i zapaljivih sredstava iz kasarne prema Majevici, na Brčanskoj Malti došlo je do sukoba između vojnika bivše JNA i Teritorijalne odbrane i policije Tuzle.

Tom je prilikom zapaljen kamion u kojem su stradali vojnici pod komandom Mileta Dubajića.

Tačan broj žrtava do danas nije utvrđen. Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina RS-a, tom prilikom su poginula 54 vojnika, dok su 44 ranjena.

S druge strane, podaci Fondacije Istina, pravda, pomirenje kazuju da su poginula tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Nekadašnji starješina Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Ilija Jurišić je 2009. godine u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine, ali ga je Apelaciono sudsko vijeće u drugostepenom postupku oslobodilo optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad.

(RTV Glas Drine/BHRT)

Najnovije

spot_img