Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dvije osobe za ratne zločine u Bijeljini

Preporučujemo

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za ratni zločin ubistva civila bošnjačke nacionalnosti strijeljanjem, od kojih je najmlađa žrtva imala šest godina.

Milenko Samardžija rođen 1964. godine u Travniku i Kosta Stanić, rođen 1970. godine u mjestu Sokolac, terete se da su kao pripadnici MUP Republike Srpske, zajedno sa više osoba postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

Optuženi se terete da su “direktno, svjesno i voljno učestvovali u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i starijih osoba, koji ni na koji način nisu učestvovali u neprijateljstvima i vojnim operacijama”, navode iz Tužilaštva BiH.

U optužnici je istaknuto da su optuženi u septembru 1992. godine, učestvovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine ukupno 22 žrtve, iz porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koji su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja a njihova tijela bačena su u rijeku Drinu.

“Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u strijeljanju i ubistvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao šest godina. U navedenom zločinu ubijeno je pet žrtava koje su bile mlađe od 18 godina”, navode iz Tužilaštva.

Optuženi Samardžija tereti se da je 10-ak dana prije navedenog zločina, učestvovao u nezakonitom prisilnom odvođenju tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te nakon toga prevezao do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja, lično usmrtio tri civila.

Tužilaštvo BiH optužnicu je proslijedilo na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

spot_img