Trojka pozdravila usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, zahvalili se i opoziciji u parlamentu

Preporučujemo

SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka današnje usvajanje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine smatraju izuzetnim iskorakom u političkom promišljanju budućnosti BiH i njenom napretku na evropskom putu.

“Ovim zakonom se, konsenzusom domaćih političkih aktera, dolazi do kvalitetnog rješenja koje uređuje pitanje sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. Usvojenim Zakonom se propisuje formiranje javno dostupnog registra o primanjima i imovini zvaničnika na nivou Bosne i Hercegovine što je iskorak u transparentnosti kakav je Trojka još prije nekoliko godina implementirala tamo gdje je bila dio vlasti”, navodi se u zvaničnom saopćenju stranaka Trojke.

Također, oni navode da je posebno važno predviđeno formiranje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH. Predviđeno je da u radu komisije ne postoji mogućnost etničkog ili entitetskog veta, što je poseban iskorak za našu državu i društvo, ističu oni.

Dalje su se dotakli i EU integracija.

“Usvajanjem ovog zakona na korak smo od otvaranja pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine za EU. Evropski put je strateško opredjeljenje naše države i otvaranje pregovora bit će posljednji korak na tom putu prije punopravnog članstva. Istovremeno, jasno pokazujemo da evropski put podrazumijeva jačanje državnih institucija i mehanizama, veći stepen transparentnosti vlasti, strožije kontrole za izabrane i imenovane zvaničnike. Usvajanjem ovog zakona pokazujemo da evropski put ustvari podrazumijeva direktne koristi za same bosanskohercegovačke građane i državu”, naglašavaju.

Trojka dodaje i to da je proces dogovora i postizanja konsenzusa uvijek mukotrpan i dugotrajan ali ono što je urađeno do sada pokazuje da se Bosna i Hercegovina konačno, nakon godina stagnacije, pomjera naprijed.

“Usvajaju se novi zakoni i bilježi se napredak koji će, vjerujemo, biti krunisan otpočinjanjem pregovora sa Evropskom unijom. Zahvalni smo i svim opozicionim zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine koji su danas pokazali spremnost da sitne stranačke interese i populizam ostave po strani i podrže usvajanje ovog zakona. SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka nastavit će ustrajno Bosnu i Hercegovinu činiti boljim mjestom za život svih njenih građana, u konačnici i punopravnom članicom Evropske unije”, zaključili su.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img